"Domnule Predoiu, v-aţi convins că trebuia să vă retrageţi în favoarea d-lui Nicuşor Dan?" - Reacţii post alegeri

În timp ce Gabriela Firea celebra câştigarea primăriei Capitalei alături de Liviu Dragnea, pe internet reacţiile la rezultatele alegerilor au început să curgă.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Bucureştiul este roşu PSD, în mai multe oraşe mari din ţară au fost aleşi primari urmăriţi penal iar reacţiile pe Facebook au început să curgă, mulţi români exprimându-şi dezamăgirea pentru rezultatele votului.

Redăm câteva dintre impresiile la cald postate pe Facebook de persoane cu vizibilitate în mediul online:

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii: "Domnule Cătălin Predoiu, v-aţi convins că trebuia să vă retrageţi în favoarea d-lui Nicuşor Dan? V-am spus lucrul acesta acum 10 zile, când aveaţi tot timpul s-o faceţi. Aţi fi dat un semnal istoric pentru toată ţara şi o perspectivă pentru Partidul Naţional Liberal la alegerile de la toamnă. Aţi predat Capitala în mâna PSD. La cheie! Nu aţi dorit să deveniţi Primarul Bucureştiului. Aţi dorit doar să refaceţi alianţa PNL-PSD. Aţi reuşit!", scrie, pe Facebook, fostul ministru care, la o dezbatere organizată de GDS anterior alegerilor, i-a sugerat lui Predoiu să se retragă, în favoarea lui Nicuşor Dan, pentru ca PSD-ul să nu ia Capitala.

Dan Teodorescu, Taxi: Aş face un cântec, da' e complicat cu rimă la scârbă.

Cristi Danileţ, judecător CSM: "Avem conducătorii pe care îi merităm. Să ne fie de bine, zic! "Vox populi, vox dei"! Nu pot nici să laud, nici să critic. Doar constat. Ăştia suntem. Mă bucur că ne descoperim. Mai avem puţin şi ajungem să ne şi înţelegem pe noi înşine."

Marcel Hoară, politician, PNL: Alina şi Blaga trebuie să îşi depună mandatele şi nu Predoiu! Urgent trebuie convocat un congres în care pentru toamnă trebuie clarificat ideologic ce este acest aşa numit "Nou PNL" ! Este partidul care continuă reformele în doctrina creştin-democrată europeană sau este liberalismul-socialist lipit PSD - ului în USL? Pupatul în bot cu socialişti, hoţii, antenişti, Piedone, s.a. contrareformele din economie, votatul pensiilor speciale pentru manelişti, jurnalişti şi stewardesele de la Wizz, prostia şi renunţarea la cei care în spate, profesionist, pregăteau politicile publice, sunt cauzele pentru care ne aflăm aici şi nu Predoiu cum o să susţină Blaga sau Alina sau alţii ca ei.

Fără această clarificare, fără întoarcerea la reforme nu rămâne decât ca fuziunea struţo-cămilei să se oprească şi dacă mai este posibil să ne întoarcem la vechiul PD ca singurul partid reformator în România sau să permitem unui alt partid, poate unul ca cel al d-nei Clotilde sau un altul să preia rolul de Partid al Reformelor reale pe care electoratul de dreapta îl caută şi ne-a cerut a fi sau ne-a mandatat de atâtea ori.

Magda, ONG-ist: "Bucureşteanule, dacă ai fost la mare şi n-ai fost la vot, dacă ai fost la concert şi n-ai fost la vot, dacă ai fost în parc, la terasă sau la film şi n-ai fost la vot, felicitări! Ai câştigat oraşul pe care îl meriţi!"

Hetti, activist de mediu: "PSD conduce detaşat, la nivel de ţară. Firea e în frunte, la fel şi penalul din Codlea. În Braşov nici nu mai vreau să ştiu. Somn uşor naţiune/raţiune. Şi problema cea mai mare e că....nu e de la fraudă. Nici o scuză nu avem. Zi de doliu naţional. Nu mai vreau să aud nimic."

Claudia Craiu, jurnalist: "Vorba lui Socrate, majoritatea nu înseamnă dreptate, ci forţă."

Ana Otilia Nuţu, Expert Forum: Eu cred că ar trebui să învăţăm ce e de învăţat din alegerile astea, în loc s-o dăm pe depresii păguboase şi inutile. Nu am date, ce spun mai jos sunt ipoteze şi speculaţii de facebook, dar cred că ar fi bine de văzut dacă, într-adevăr, aşa stau lucrurile. Food for thought, adică.

1. Prezenţa scăzută la vot în urban ar putea fi cauzată şi de faptul că oamenii au ştiut mai puţin că sunt azi alegeri locale. Ar merita investigat dacă asta s-a întâmplat. La ţară, lumea vorbeşte, primarul mobilizează; la oraş, unde nu mai vezi afişele, nici nu-ţi aduci aminte că sunt alegeri.

2. Dacă e adevărat, scorul mare al Firei poate fi cauzat de mobilizarea mai bună a PSD, care ştie să-şi scoată oamenii. Adică nu neapărat de prostia şi de indolenţă bucureştenilor, hai să verificăm înainte să dăm cu piatra.

3. Mi-a povestit un prieten cum câştigă alegerile Negoiţă. Zice-se ca are nişte omuleţi la primărie care se duc şi vorbesc pe cartiere cu oamenii, le află problemele, apoi Negoiţă în persoană se duce cu nişte răspunsuri la problemele lor la o zi şi o oră anunţate şi vorbeşte cu poporul, cartier cu cartier. Tot timpul, nu doar în campanie, Negoiţă îşi petrece o bună parte din timp în discuţii directe cu poporul. Că minte sau că îl mai înjură oamenii, asta e totuşi o veste bună şi un lucru de băgat la cap: înseamnă că o campanie grassroots deştept făcută prinde. De reţinut. De reţinut şi că PSD ne bate măr şi pt că ştie să se mai şi adapteze, iar Negoiţă a luat cu 20% peste partid. De reţinut şi că strategia asta nu costă mult, deşi consumă timp; pe de altă parte, vindecă şi nişte aroganţe ale candidatului.

4. Dacă lumea ar fi uitat de Colectiv, pe dl Sava l-ar fi ajutat măcar un pic asocierea cu Piedone. Dacă poporul votează glonţ penalii "de comitet", câştigă iarăşi Vanghelie. Nu stiu dacă va câştiga Clothilde Armand, dar pare să aibă şanse sau oricum îi suflă în ceafă pesedistului la 1. Cred că pur şi simplu PSD bate doar pentru că e mai bine organizat şi poate să piardă dacă concurenţa vine cu ceva clar mai bun şi mult, mult mai interesant.

5. Am pierdut alegerile de când sunt alegerile într-un singur tur şi luăm bătaie măr de când s-a dat dispensa la migraţie şi transferuri discreţionare, netransparente de la ministerul Dragnea (Dâncu) spre autorităţile locale. Nu cred că proasta guvernare e mereu ilegală, penală sau neconstituţională, aşa că aş zice să ne gândim dacă nu cumva trebuie să punem şi noi presiune să se schimbe niscaiva legi şi practici. Hai, că se poate. Ne-au dat Liviu Avram şi CCR ocazia să discutăm pe îndelete de ce alegerile într-un tur fac rău la democraţie la noi în ţară, am discutat şi noi de ce migraţia şi mersul banilor după migratori arată cine câştigă la toamnă. Da, cu asta trebuie să ne batem capul şi să ne tocăm nervii şi nu va fi uşor. Nu la fel de uşor ca pusul unei ştampile şi înjurăturile de după sau aşteptatul cu braţele în sân să ne scape DNA şi de această dată. Dacă va mai exista după noiembrie.

În alte cuvinte, nu doar că trebuie să aveţi grijă ce votaţi, ci e cel puţin la fel de important ce scandal faceţi până la alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne