Donald Trump acuză un agent FBI de trădare. Hillary şi Obama în vizor

Hillary Clinton şi Barack Obama au fost asociaţi cu o presupusă conspiraţie privind înlăturarea preşedintelui Donald Trump din funcţie.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că agentul FBI Peter Strzok, care a condus investigaţia agenţiei privind presupusa colaborare dintre campania Trump şi Rusia, a comis un act de trădare încercând să înlăture un preşedinte ales din funcţie.

Trump a precizat că Strzok a conspirat pentru a-l înlătura din Biroul Oval prin folosirea investigaţiei legate de Rusia.

Presupusa conspiraţie pentru care a fost acuzat Strzok are de asemenea legătură cu fosta candidată la prezidenţiale, Hillary Clinton, precum şi cu fostul preşedinte Barack Obama.

Într-un interviu cu Wall Street Journal, Trump a susţinut că Strzok a comis presupusa trădare prin crearea unei “poliţe de asigurare” prin care el, ca preşedinte ales, să fie înlăturat din funcţie.

În mesajele text obţinute de Departamentul de Justiţie, Strzok – care a jucat un rol important atât în investigaţia asupra utilizării de către Hillary Clinton a unui server privat de email, cât şi în investigaţia privind presupusa colaborare dintre Trump şi Kremlin - o laudă pe Clinton şi îl denigrează pe Trump.

Într-unul dintre mesajele pe care Strzok le-a trimis avocatei FBI Lisa Page, cu care avea o relaţie, a făcut referire la o întâlnire ce a avut loc în biroul adjunctului directorului FBI Andrew McCabe, în timpul căreia [participanţii] au discutat despre o “poliţă de asigurare” în cazul victoriei lui Trump în prezidenţialele din 2016.

“Un bărbat îi trimite un mesaj iubitei sale: în cazul în care [Hillary Clinton] va pierde, practic vom aplica poliţa de asigurare. Vom trece la faza a doua şi îl vom scoate pe acest tip din birou”, a susţinut Trump într-un interviu acord joi publicaţiei Wall Street Journal.

“Acesta este FBI-ul despre care vorbim – trădare. Este un act de trădare. Tweetul trimis iubitei sale reprezintă un act de trădare”.

Trădarea este definită de articolul 3 al Constituţiei americane ca fiind ajutarea inamicilor să desfăşoare acţiuni împotriva Statelor Unite sau lansarea unui război împotriva ţării.

În conformitate cu legea americană, trădarea poate fi pedepsită cu moartea sau trimiterea la închisoare pentru minim 5 ani.

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor investighează în prezent rolul lui Strzok în ancheta FBI. Săptămâna trecută, preşedintele acestei comisii, Devin Nunes, a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu Departamentul de Justiţie pentru a obţine aproximativ 10.000 de mesaje text trimise de Strzok, precum şi toate documentele relevante referitoare la compania Fusion GPS, implicată în scandalurile legate de Trump, precum şi cele legate de investigaţia FBI şi interviurile cu diverşi martori.

Totuşi, Strzok a jucat doar o parte a rolului în presupusa conspiraţie pentru înlăturarea lui Trump din funcţie.

Dosarul anti-Trump face parte din conspiraţie

În centrul acuzaţiilor privind colaborarea cu Rusia se află un dosar despre Trump, care a fost întocmit de Fusion GPS, o firmă specializată în informaţii.

Dosarul de 35 de pagini, clasificat ca secret, se bazează aproape în întregime pe surse asociate cu Moscova. Profesorul de drept Ronald Rychlak, un expert influent în dezinformări practicate de Rusia, a declarat publicaţiei The Epoch Times într-un interviu anterior că informaţiile incluse în dosar au caracteristicile unei campanii de dezinformare ruseşti.

Dosarul a fost plătit de personalul de campanie al lui Hillary Clinton şi Comitetul Naţional Democrat. Plăţile au fost direcţionate către Fusion GPS prin firma de avocatură Perkins Coie şi înregistrate incorect în actele Comisiei Electorale Federale pentru a nu fi detectate, potrivit unui articol publicat de The Washington Post.

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor investighează în prezent dacă dosarul - ale cărui principale afirmaţii fie au fost infirmate, fie au rămas neverificate - a fost folosit de FBI pentru a lansa investigaţia asupra potenţialei colaborări între campania Trump şi Kremlin- care este acum condusă de Robert Mueller.

Sara Carter, reporter specializat în probleme de securitate naţională, a afirmat joi, citând mai multe surse, că FBI a folosit raportul pentru a obţine un mandat de la Tribunalul pentru Supravegherea Informaţiilor Străine (TSIS) cu scopul de a spiona unii membri ai echipei lui Trump.

Mandatul instanţei, obţinut de FBI, a fost folosit de oficiali de rang înalt ai fostei administraţii Obama pentru a spiona echipa lui Trump, şi posibil chiar pe Donald Trump, în timpul şi după alegerile prezidenţiale din 2016.

A ieşit la iveală că cel puţin doi oficiali de top ai administraţiei Obama au folosit mandatul CSIS pentru a spiona echipa lui Trump. Susan Rice, consilier pentru probleme de securitate naţională şi ambasadorul la ONU, Samantha Power, au făcut zeci de aşa-zise “cereri de de-anonimizare” a identităţii membrilor echipei lui Trump în rapoartele de informaţii. Ca urmare, identitatea persoanelor a apărut în clar în documentele scurse, ceea ce este în multe cazuri ilegal.

Trump a făcut referire la acea supraveghere într-un tweet din 4 martie 2017, când a scris: “Cât de jos s-a coborât preşedintele Obama încât să îmi monitorizeze telefoanele în timpul procesului electoral sacru. Acesta este Nixon/Watergate. Un tip rău (sau bolnav)!”.

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor va investiga în ce scop au fost folosite informaţiile obţinute de oficialii de top ai lui Obama. Una dintre temeri este aceea că informaţiile au fost transmise lui Hillary Clinton în timpul alegerilor.

Investigaţia Camerei se referă şi la Bruce Ohr, oficial al Departamentului de Justiţie, care a fost demis din poziţia de adjunct al procurorului general după ce s-a aflat, în decembrie 2017, că s-a întâlnit în secret cu angajaţi ai Fusion GPS, inclusiv cu Glenn Simpson, co-fondator al acestei firme.

Soţia lui Ohr, Nellie Ohr, lucra de asemenea pentru Fusion GPS în timpul alegerilor şi făcea cercetări referitoare la Trump.

Comisia Camerei investighează de asemenea plăţile pe care Fusion GPS le-a făcut unor jurnalişti. Săptămâna trecută, un tribunal federal a cerut băncii firmei Fusion GPS să predea Comisiei anumite informaţii. Comisia a dorit acele date bancare parţial din cauza plăţilor efectuate de firmă unor jurnalişti care au raportat probleme legate de Rusia.

Documente ale instanţelor din Marea Britanie arată că autorul dosarului, fostul spion britanic Christopher Steele, a oferit jurnaliştilor informaţii despre conţinutul dosarului. În prezent, Steele şi compania sa sunt daţi în judecată pentru calomnie de către un om de afaceri rus care a fost menţionat în raportul fostului spion.

Avocatul care îl apără pe Steele susţine în documentele instanţei că acesta a fost instruit de Fusion GPS să informeze reporteri de la The New York Times, The Washington Post, The New Yorker, CNN şi Yahoo News cu privire la conţinutul controversatului dosar.

Informaţiile oferite de Steele reporterilor par să fi fost sursa mai multor articole publicate pe tema acuzaţiilor că Trump ar fi colaborat cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe