Donald Trump: "din nefericire" China a fost "foarte foarte secretoasă" cu privire la virusul Wuhan

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Sâmbătă, la Casa Albă, preşedintele Donald Trump şi-a exprimat dezamăgirea că Beijing-ul a fost necinstit şi s-a mişcat foarte încet cu sarcina de a alerta lumea despre gravitatea epidemiei de virus Wuhan.

„Am un mare respect pentru China, îmi place China, cred că oamenii din China sunt incredibili. Am o relaţie extraordinară cu preşedintele Xi. Mi-aş dori să ne fi putut spune mai devreme ce se întâmplă în interior ”, a spus Trump.

Preşedintele a spus că medicii americani ar fi putut folosi timpul care ar fi fost câştigat pentru a se pregăti de virus.

"China a ţinut secretul, OK?" a afirmat Trump. „Foarte, foarte secretoasă şi asta nu este bine deloc”.

„Aveau o problemă mare şi o ştiau şi aş fi dorit să ne avertizeze în avans”, a spus Trump.

Preşedintele a fost criticat pentru mesajul său pe Twitter din luna ianuarie, în care l-a lăudat pe preşedintele Xi Jinping şi transparenţa sa. Trump susţine acum că la vremea aceea a considerat că China era transparentă la acea vreme.

"China a pierdut mii şi mii de oameni", a spus Trump. „China a trecut prin iad cu asta. Au trecut prin iad”.

Trump a repetat că preşedintele Xi Jingping este „un prieten”, dar îşi doreşte să fi fost mai deschişi în legătură cu epidemia de virus Wuhan.

„Mi-aş fi dorit să ne poată spune mai devreme”, a declarat Trump.

Trump a trimis un mesaj mixt despre China, lăudând frecvent eforturile preşedintelui Xi Jingping de a lupta împotriva virusului comunist, dar, pe de altă parte, preşedintele american a numit virusul Wuhan „virusul chinez” pentru a aminti publicului american că este originar din China.

Pe 13 februarie, Trump l-a lăudat pe Xi Jingping ca fiind „extrem de capabil” pentru modul în care a gestionat criza, dar a recunoscut că „vor să facă o impresia cât mai bună”.

„Nu vrei să fugi către oameni şi să o iei razna spunând ce ai de spus, pentru că nu vrei să creezi panică”, a spus el în timpul unui interviu acordat lui Geraldo Rivera.

Preşedintele a declarat sâmbătă reporterilor că a luat mai în serios ameninţarea virusului Wuhan atunci când a anunţat interdicţiile de călătorie în China, pe 31 ianuarie.