Donald Trump îşi concediază consilierul de securitate naţională, motivând că au "puncte de vedere diferite"

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a concediat brusc consilierul de securitate naţională, John Bolton, pe fondul dezacordurilor cu privire la modul de gestionare al dosarelor importante de politică externă, cum ar fi Coreea de Nord, Iran, Afganistan şi Rusia.

„L-am informat pe John Bolton aseară că serviciile sale nu mai sunt necesare la Casa Albă. Am fost într-un puternic dezacord cu multe dintre sugestiile sale, asemenea altora din administraţie”, a replicat Trump marţi, adăugând că va numi un înlocuitor săptămâna viitoare.

Bolton, cel de-al treilea consilier de securitate naţională numit de Trump, l-a sfătuit pe preşedinte să nu renunţe la presiunea asupra Coreei de Nord în ciuda eforturilor diplomatice.

Bolton, un arhitect şef al poziţiei dure a lui Trump împotriva Iranului, a ţinut morţiş ca preşedintele american să nu se întâlnească cu conducerea iraniană şi a susţinut o abordare mai dură asupra Rusiei şi, mai recent, a Afganistanului.

Politica lui Trump relativ la Iran a luat o turnură ciudată după ce, la summit-ul G7 de la Biarritz, Emmanuel Macron a ţinut să-l aibă ca invitat surpriză pe Javad Zarif, negociatorul iranian în dosarul nuclear. Sosirea neaşteptată a lui Zarif la reuniune a generat valuri în comunitatea diplomatică, iar posibilitatea unei întâlniri la vârf între preşedinţii iranian şi american, în marja Adunării Generale a ONU din septembrie la New York, a neliniştit cercurile israeliene.

Bolton, în vârstă de 70 de ani, a preluat postul în aprilie 2018, preluând funcţia de la H.R. McMaster, s-a aflat deseori pe poziţii divergente faţă de secretarul de stat Mike Pompeo, unul dintre principalii oameni ai lui Trump.

Pompeo a recunoscut că a avut deseori diferende de opinie cu Bolton, dar a spus reporterilor: „Nu cred că vreun lider din întreaga lume ar trebui să presupună că, dacă unii dintre noi pleacă, politica externă a preşedintelui Trump se va schimba fundamental”.

Oferind o versiune diferită a evenimentelor decât Trump, Bolton a replicat: „Mi-am oferit demisia azi-noapte şi preşedintele Trump a spus: „Să vorbim despre acest lucru mâine”.

Trump a glumit uneori despre Bolton descriindu-l ca pe un împătimit de război. O sursă familiară a afirmat că Bolton, un luptător cu o personalitate abrazivă, a avut dese ciocniri cu ceilalţi jucători cheie din Casa Albă, în special şeful de personal al Casei Albe, Mick Mulvaney.

Trimisul lui Trump în Coreea de Nord, Stephen Biegun, se numără printre numele care au fost vehiculate ca posibili succesori, potrivit Reuters.

Bolton, fost ambasador al SUA la ONU şi comentator de televiziune la Fox News, s-a opus planului recent al Departamentului de Stat de a semna un acord de pace cu talibanii, considerând că liderii grupului nu pot fi de încredere.

Oficialii americani au declarat că Bolton a fost responsabil de prăbuşirea summit-ului din februarie de la Hanoi, dintre preşedintele Doald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, înaintând o listă de cereri pe care Kim a respins-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe