Donald Trump îşi începe controversata vizită în Marea Britanie

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania, au sosit luni la Londra pentru o vizită de stat de 3 zile, în timpul căreia el va participa la un banchet găzduit de Regina Elisabeta a II-a şi se va întâlni cu premierul demisionar Theresa May.

Vizita lui Trump din Marea Britanie este umbrită de nemulţumirea publicului şi de proteste masive anunţate în ţară.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, i-a întâmpinat pe Trump şi soţia sa, în timp ce aceştia păşeau pe un covor roşu pentru a urca la bordul unui elicopter care urma să îi transporte la palatul regal pentru o ceremonie de primire oficială în prezenţa familiei regale.

Sute de mii de britanici au promis că vor paraliza Londra pe timpul şederii lui Trump şi au susţinut că îl vor întâmpina pe liderul american cu un „bebeluş Trump uriaş” portocaliu şi cu o versiune robotică a preşedintelui pe durata vizitei sale în Marea Britanie.

Vizita lui Trump a fost criticată de diverşi politicieni britanici de rang înalt care consideră că liderul american nu merită o vizită de stat la invitaţia Reginei.

Programul

Se preconizează că Trump va avea parte de o primire rece din partea unora dintre membrii familiei Regale din cauza remarcilor sale ofensatoare la adresa răposatei prinţese Diana, precum şi la adresa lui Meghan Markle, ducesa de Sussex, pe care a descris-o recent ca fiind “obraznică”. Preşedintele va fi întâmpinat de regină la Palatul Buckingham cu o ceremonie de primire.

Tot luni, regina va organiza un banchet de stat la Palat şi atât Trump şi cât şi monarhul sunt aşteptaţi să susţină un discurs la eveniment.

De asemenea, marţi, Trump va participa la o întâlnire şi o conferinţă de presă cu premierul Theresa May. Se pare că discuţiile din cadrul întâlnirii se vor axa pe viitorul relaţiilor comerciale dintre SUA şi Marea Britanie post-Brexit.

Înaintea îmbarcării în Air Force One, Trump a certat un reporter care l-a întrebat dacă este potrivit ca el să comenteze despre conducerea britanică şi problemele interne ale ţării, făcând referire la remarcile anterioare ale preşedintelui american potrivit cărora Marea Britanie ar trebui pur şi simplu „să se retragă” din negocierile cu Uniunea Europeană şi să plece din bloc fără niciun acord de retragere.

„Ei bine, oamenii îmi pun întrebări, aşa cum o faci şi tu, îmi pui o întrebare. Nu îmi pune o întrebare dacă nu vrei să discut despre ea”, a declarat Trump reporterului.

Trump l-a susţinut pe Boris Johnson, fostul primar al Londrei şi fost ministru de externe, drept candidatul său favorit la înlocuirea premierului May. Johnson este văzut în majoritatea sondajelor ca principalul candidat la preluarea postului de premier.

Comentariile lui Trump au atras critici din partea unor politicieni britanici.

Citând surse anonime, Washington Examiner a relatat că Trump va rata „obişnuita întâmpinare din partea Paradei Gărzilor Călare, marea paradă terestră din centrul Londrei la care şefii de stat aflaţi în vizită sunt de regulă invitaţi să inspecteze Garda de Onoare împreună cu regina, înainte să se deplaseze cu trăsurile la Palatul Buckingham”.

De asemenea, Trump nu a fost invitat nici să susţină un discurs în Parlamentul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe