Donald Trump promite să respecte politica "unei singure Chine". Evoluţia este doar aparent inexplicabilă

După criticile aduse Chinei în ultimii zece ani de Donald Trump, noul preşedinte american devine brusc extrem de cordial cu liderul chinez Xi Jinping. Evoluţia nu este un paradox şi cu atât mai puţin are de a face cu nerespectarea vreunei promisiuni electorale din partea preşedintelui american.
Candidatul republican Donald Trump.
Candidatul republican Donald Trump. (Captură Foto)

În ciuda retoricii critice faţă de China din timpul campaniei electorale, şi a declaraţiilor unor oficiali americani conform cărora ca o convorbire între cei doi şefi de stat este improbabilă la acest moment, surprinzător, joi a avut loc prima convorbire telefonică dintre Donald Trump şi liderul chinez Xi Jinping.

China se laudă azi că noul preşedinte american, cel mai colţos la adresa Chinei din ultimii 20 de ani, a promis că va respecta politica "unei singure Chinei" a Beijingului.

Evoluţia poate fi considerată şocantă pentru Donald Trump, cunoscut critic al politicilor regimului comunist chinez.

Cuiul lui Pepelea

Chestiunea Taiwanului, împreună cu invazia Tibetului şi masacrarea practicanţilor Falun Gong sunt cele trei tabuu-uri absolute ale regimului comunist - în afară de cenzurarea în interior, Beijing-ul face tot posibilul ca Occidentul să păstreze tăcerea asupra lor.

Taiwanul s-a separat de facto de China la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după ce trupele generalului naţionalist Chan Kai Shek, care ducea un război pe două fronturi - impotriva japonezilor şi a Partidului Comunist Chinez - a fost înfrânt de Mao Tsedun cu ajutorul SUA. Astfel încât generalul, împreună cu trupele sale, a trebuit să se retragă pe insula Taiwan, fondând una dintre cele mai puternice şi prospere democraţii asiatice.

De atunci regimul comunist chinez nu a ezitat niciodată să afirme că Taiwanul este parte a Chinei, deşi nu a intervenit militar în acest sens. SUA, pe de altă parte, a revenit asupra sprijinului acordat lui Mao Tsedun şi a încheiat acorduri de securitate cu Taiwanul.

După turneul lui Henry Kissinger în Asia, în anii '70, SUA a schimbat din nou foaia cu Taiwanul, înlocuindu-l cu China în Consiliul de Securitate de la ONU şi răcind relaţiile diplomatice la sfârşitul deceniului.

Evoluţie doar aparent paradoxală Trump

Atât Casa Albă cât şi televiziunea centrală a Partidului Comunist - CCTV - au confirmat că între cei doi lideri a avut loc joi o convorbire, şi că Trump a promis să respecte politica "unei singure Chine".

Acest lucru presupune că SUA nu poate avea decât contacte neoficiale cu guvernul taiwanez.

Conform oficialilor de la Casa Albă, convorbirea a fost "extrem de cordială".

Trump este cunoscut pentru criticile aduse Chinei - în special programului agresiv ale Beijingului din Marea Chinei de Sud şi politicii de subvenţionare a exporturilor.

Mai recent, într-un interviu cu The Wall Street Journal de luna trecută, Trump a declarat că nu va recunoaşte politica regimului comunist "a unei singure Chine" înainte ca Beijingul să renunţe la practicile comerciale ilegale.

Cu toate acestea, conversaţia dintre liderii celor două puteri, iniţiată de Donald Trump, ar putea părea surprinzătoare în lumina poziţiei sale tradiţional critice la adresa Partidului Comunist - însă acest lucru nu este un nons-sens şi are rădăcini adânci.

Donald Trump şi Xi Jinping au mai multe în comun decât s-ar bănui. Liderii celor două mari puteri ale momentului s-au erijat în factori ai schimbării, deşi societăţile pe care le conduc sunt extrem de corupte. Acţiunile celor doi - care par turnate în aceeaşi matriţă - au stârnit deja mişcări masive şi constante de opoziţie, la toate nivelurile. Schimbările pe care vor reuşi să le producă vor preface, probabil, lumea în mod fundamental.