Dosar cu explozie întârziată. DNA va lucra cu Parchetul din Germania pe cazul EADS

La dosarul EADS "se lucrează ritmic", totuşi este un singur procuror care face această anchetă, a explicat Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

DNA şi Parchetul din Germania vor înfiinţa o echipă comună pentru anchetarea celebrului dosarului EADS, în baza unui acord semnat recent, a anunţat Laura Codruţa Kovesi. Şefa DNA a mai precizat că EADS şi Microsoft sunt priorităţi ale instituţiei pe care o conduce, exprimându-şi totodată nemulţumirea faţă de sentinţele pronunţate de instanţă în cel de al doilea dosar, relatează B1 TV.

"E un dosar complex cu multe activităţi care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioadă mare de timp, au fost sute de funcţionari implicaţi. Este greu să îi ceri unui procuror cu 120 de dosare să lucreze ritmic în toate. Aceste două dosare Microsoft şi EADS sunt priorităţi, se lucrează ritmic, dar totuşi, e un singur procuror care face această anchetă", a declarat Kovesi.

Şefa DNA a precizat că în dosarul EADS sunt verificate mai multe fapte de abuz în serviciu şi sunt suspectate şi infracţiuni de luare şi dare de mită. De asemenea, Laura Codruţa Kovesi susţine că şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia din dosarul Microsoft, opinând că cele 11 milioane de euro stabilite în primă instanţă în dosarul Microsoft reprezintă doar o parte din prejudiciul total.

Reamintim că, de-a lungul timpului, Kovesi a apreciat că valoarea contractelor Microsoft şi EADS verificate în acest dosar ”depăşeşte” 1 miliard de euro. Iar în cazul licenţelor Microsoft, până la data interviului, valoarea suspectată de procurori ca ”fiind obiect al infracţiunilor de mită şi trafic de influenţă este de aproximativ 60 de milioane de euro.”

În cazul EADS au fost vehiculate până acum nume importante precum Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Dana Năstase, Remus Truică, Eugen Bejinariu sau Victor Ponta.

EADS vizează acte de corupţie la nivel guvernamental în legătură cu realizarea proiectului Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF). Procurorii suspectează că înalt oficiali ai ţării ar fi luat milioane de euro mită în schimbul acordării contractului companiei EADS Deutschland GmbH Germania. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne