Dosar gigant de corupţíe la Iaşi: 35 de medici şi 10.000 de ieşeni implicaţi

(photos.com)

Sistemul medical ieşean este în alertă din cauza unei anchete de amploare. Procurorii anticorupţie audiază circa zece mii de persoane din Iaşi şi 35 de medici într-un dosar în care doi medici arabi au creat o adevărată reţea infracţională pentru a acapara mulţi bani. Potrivit anchetatorilor, prin intermediul unor cabinete medicale fantomă, doi medici arabi au reuşit să ia de la bugetul de stat aproximativ un milion euro pentru servicii medicale fictive. Aceştia aveau o persoană în cadrul CAS, care le furniza date despre pacienţii care aveau probleme medicale.

Autorii principali ai reţelei infracţionale sunt medicii arabi Mohamad Madarati şi Marawan Arafat, care au venit în Iaşi pentru a face afaceri. Mohamad Madarati a înfiinţat firma Moldsan Med SRL, iar Marawan Arafat a înfiinţat firma Heba San SRL, prin intermediul cărora s-au făcut încasări ilegale de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Până în prezent au fost audiaţi 5.000 de ieşeni, ale căror nume au fost găsite de procurori în listele cu decontări făcute de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS).

De asemenea, procurorii au descoperit 35 de medici pe numele cărora au fost făcute decontări false, dintre care, aproximativ 20 nu ştiau că pe numele lor au fost încheiate contracte de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), semnăturile lor fiind falsificate. Persoanele implicate le-au luat codurile de la CJAS şi pe baza acestora au fost înregistrate servicii medicale pentru mai mulţi pacienţi.

Tactica afacerii era următoarea: Procurorii au descoperit un număr foarte mare de pacienţi care au beneficiat de servicii medicale reale la Spitalul Socola din Iaşi. Ulterior, după câteva luni, aceeaşi consultaţie este înregistrată ca fiind oferită pacientului şi de către unul dintre medicii colaboratori ai clinicilor fantomă. CJAS a decontat, astfel, de două ori aceasta consultaţie, atât pentru Spitalul Socola, cât şi pentru una dintre firmele medicilor arabi. La audieri, pacienţii au explicat ca n-au fost consultaţi în cabinetele înfiinţate de Moldsan Med SRL şi Heba San SRL.

În acest dosar figurează şi nume faimoase din medicina ieşeană, profesori universitari şi oameni care şi-au făcut un renume în profesie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne