Dosarul Black Cube. Iohannis: Unii infractori s-au gândit că dă bine să spună că SRI şi preşedintele îi apără

Preşedintele Klaus Iohannis respinge ferm orice fel de implicare a Preşedenţiei şi a SRI în scandalul de spionaj Black Cube.
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele şi Preşedinţia nu au protejat şi nu au fost implicate în acţiunea Black Cube nici formal, nici informal, a declarat vineri, la Bruxelles, şeful statului Klaus Iohannis, întrebat fiind cum comentează speculaţiile potrivit cărora persoane din conducerea statului s-ar putea afla în spatele scandalului de spionaj care a vizat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Iar acuzaţiile aduse Serviciului Român de Informaţii în acest sens sunt, în opinia preşedintelui, "caraghioase".

„Că unii infractori s-au gândit că dă bine sau interesant în România să spună că SRI şi preşedintele îi apără, cine are plăcerea să se uite mult la filme cu spioni poate găseşte o plăcere în asta, dar aceste afirmaţii sunt total nefondate. SRI nu numai că nu a protejat acea acţiune, ba a participat şi a contribuit decisiv la prinderea infractorilor”, a subliniat Iohannis, citat de Agerpres.

Preşedintele susţine că l-a rugat pe şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, să facă „ce vrea, cum vrea şi când vrea, dar să lămurească definitiv şi integral această speţă”.

„Eu nu am datele din dosar, ele sunt la DIICOT, dar pot să vă spun o părere personală: nu există instituţie din România care a protejat infractorii, că unii provin din instituţii şi poate s-au erijat în reprezentanţii acestor instituţii, asta am mai văzut-o, dar o instituţie a statului român să protejeze infractori, aşa ceva nu se poate”, a adăugat Iohannis.