Dosarul CFR face primele "victime". Şapte persoane reţinute pentru 24 de ore

Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)

Procurorii DNA au anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că s-a dispus reţinerea mai multor persoane în dosarul de corupţie la CFR. Măsura vizează şapte inculpaţi, care vor fi prezentaţi, în cursul zilei, la Tribunalul Cluj, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA informează că au fost reţinuţi pentru 24 de ore directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, directorul de tracţiune din SNTFC CFR Călători SA, Teodor Gavriş, omul de afaceri care controlează SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA, Călin Mitică, directorul general SC Transferoviar Grup SA, Mădărăşan Kinga, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adrian, director general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Bărbăcuţi, şi Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi.

"Inculpatul Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat, pe care l-a constituit împreună cu inculpaţii Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adrian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul vizat a fost acela al coruperii unor funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale (obţinerea atribuirii unor contracte de lucrări şi servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică), în favoarea SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA ( societăţii comerciale controlate de Călin Mitică)", reiese din comunicatul DNA.

Procurorii susţin că grupul infracţional ar fi fost sprijinit sistematic de inculpatul Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Acesta ar fi furnizat în mod repetat informaţii din interiorul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, a indicat care sunt funcţionarii din conducerea SALROM SA care trebuie corupţi, pentru obţinerea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a unor lucrări şi servicii punctuale.

Totodată, acesta ar fi acţionat pentru influenţarea conducătorilor SALROM SA, în vederea favorizării ilegale a intereselor SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, a intermediat contactele dintre aceşti conducători şi membrii grupului infracţional organizat, a avertizat reprezentanţii SC TRANSFEROVIAR GRUP SA cu privire la funcţionarii SALROM SA, percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.