Dosarul Microsoft: fostul secretar general al Guvernului, Şerban Mihăilescu, chemat la DNA

Senatorul Şerban Mihăilescu
Senatorul Şerban Mihăilescu (Epoch Times România)

Fostul secretar general al Guvernului, Şerban Mihăilescu, s-a deplasat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi informat de procurorii anticorupţie despre acuzaţiile care-i sunt aduse în cadrul dosarului privind licenţele Microsoft, relatează Hotnews.

După avizul acordat în Plenul Senatului pe 19 noiembrie pentru demararea urmăririi penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, procurorii anticorupţie au solicitat şi începerea urmăririi penale în cazul acestuia.

Conform comunicatului emis de procurorii anticorupţie, Mihăilescu este acuzat de ”săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”.

Potrivit DNA, o serie de oficiali din Guvern şi ministere implicaţi în proiectul privind achiziţionarea de licenţe Microsoft pentru şcoli, inclusiv fostul secretar general al Guvernului, ar fi pretins o sumă 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane de dolari achitate de Executiv în baza contractului.

La intrarea în sediul DNA, Mihăilescu a declarat că a venit conform procedurilor, să vadă ce vor procurorii de la el. Întrebat dacă se teme că va fi arestat, acesta a mai precizat că ”legea a mai precizat că legea permite orice” şi că este neplăcut să ai calitatea de urmărit penal.

Procurorii anticorupţie au mai precizat că fostul secretar general al Guvernului, împreună cu alţi cinci foşti miniştri, ”şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţie de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”.

Potrivit DNA, o serie de oficiali din Guvern şi ministere implicaţi în proiectul privind achiziţionarea de licenţe Microsoft pentru şcoli ar fi pretins o sumă 20 de milioane de dolari din cei 54 de milioane de dolari achitaţi de Executiv în baza contractului privind licenţele Microsoft.

Până acum, în dosarul privind licenţele Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău şi Mihai Tănăsescu.