Dosarul parcărilor cu plată: Persoanele reţinute, plasate în arest preventiv şi la domiciliu

În urma şedinţelor de judecată de joi, mai multe persoane reţinute în dosarul parcărilor cu plată din municipiul Chişinău, au fost plasate în arest preventiv pentru 20 şi 30 de zile.
Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani
Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani (The Epoch Times România)

Judecătoria Buiucani a decis, joi dimineaţa, plasarea viceprimarului municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de judecătorul de instrucţie, după ce procurorii au solicitat arest la domiciliu pentru funcţionarul primăriei.

„Motivul invocat de procurori este că arestatul a colaborat cu organul de urmărire penală şi a făcut declaraţii care aduc informaţii importante pentru anchetă în ceea ce priveşte modul în care era organizată schema şi beneficiarii acesteia”, scrie purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Angela Starinschi pe contul său de Facebook.

Omul de afaceri, milionarul Aleksandr Pincevski, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare, a fost plasat în arest pentru 25 de zile, urmând să fie plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie. „Partea apărării consideră că acest arest este neargumentat şi neîntemeiat pe motivul că a fost încălcată procedura la reţinerea acestuia. (...) Documentele de constituire a firmelor respective ne relevă faptul că el nu are nici o tangenţă cu companiile participante la concurs şi cea câştigătoare, şi nici cu licitaţia”, a declarat apărătorul lui Pincevski, avocatul Ion Vizdoagă.

Şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţki a primit 30 de zile de arest, urmând să fie escortat la Penitenciarul nr. 13. Înainte de a intra în sala de judecată, Gamreţki a declarat că nu a participat la nicio licitaţie privind parcările cu plată din Chişinău, notează protv.md. Fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco a primit 30 de zile de arest, iar cei 3 şefi de companii au fost arestaţi pe diferite termene, între 20 şi 25 de zile, se arată într-un comunicat CNA.

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a reţinut marţi, 25 aprilie şapte persoane într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată din municipiul Chişinău. Reţinerile au avut loc după efectuarea unor percheziţii la primărie şi domiciliul celor vizaţi.

Printre persoanele reţinute pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz se numără şi viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu care şi-ar fi pus semnătura pe contractul dintre Primăria Chişinău şi compania câştigătoare fără acordul Consiliului Municipal Chişinău. De asemenea au mai fost reţinuţi şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco, administratorii a trei companii de parking, dar şi omul de afaceri, milionarul Alexandr Pincevski, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare.