Două fragmente din meteoritul căzut de Anul Nou în Italia au fost găsite în Modena [video]

Recomandările oamenilor de ştiinţă: "Dacă găsiţi o piatră neagră şi teşită, nu o atingeţi, faceţi fotografii şi anunţaţi la INAF"
Cele două fragmente de meteorit recuperate
Cele două fragmente de meteorit recuperate (Credite: Media Inaf)

Pe 31 decembrie, un meteorit încă rătăcea prin spaţiu, iar miercuri, în prima zi a anului, a căzut pe planeta noastră. Joi, experţii reţelei Prisma, coordonate de Institutul Naţional de Astrofizică (INAF), din Italia, au calculat traiectoria lui de impact şi au sugerat zona de cădere probabilă. Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, un ciclist din Mirandola, Davide Gaddi, în timp ce se afla cu câinele său, Pimp, în acea zonă - de-a lungul malului râului Secchia, în apropiere de Cavezzo, provincia Modena, Italia - a identificat două fragmente din el. Fragmentele, a căror natură extraterestră tocmai a fost confirmată de expertul în meteoriţi Romano Serra, apar în clipul video de mai sus.

(Credite: Media Inaf)

Recunoscute pentru patina lor întunecată şi colţuri rotunjite, fragmentele de meteorit au fost găsite în zona Disvetro-Rovereto sul Secchia (Modena), la limita zonei indicate de calculele reţelei Prisma (Prima Reţea Italiană pentru Supravegherea sistematică a Meteorilor şi a Atmosferei).

Descoperirea, prima realizată de Prisma, "confirmă validitatea metodei aplicate şi importanţa proiectului Prisma pentru monitorizarea meteoriţilor care străbat cerul", potrivit INAF. La funcţionarea reţelei Prisma, care, cu camere video instalate în toată Italia observă cerul 24 de ore pe zi, participă observatoare astronomice profesionale şi de amatori, universităţi, planetare, asociaţii culturale, instituţii de învăţământ şi private. "Este un succes pentru noi toţi, rezultatul unui joc perfect al echipei", a declarat Daniele Gardiol, de la INAF, Torino, coordonatorul reţelei.

Provenită din fragmentul unui asteroid, mingea de foc care a străbătut cerul Italiei a fost interceptată de opt camere video, ale căror date au permis delimitarea zonei probabile a căderii. Prima confirmare că fragmentul găsit în acea zonă este fragmentul unui meteorit „foarte proaspăt” (căzut în urmă cu foarte puţin timp), provine de la expertul în meteoriţi Romano Serra, de la Universitatea din Bologna; sunt în curs analize suplimentare.

Nu este exclus să se găsească alte fragmente în aceeaşi zonă, iar experţii Prisma îi invită pe cei care găsesc o piatră anomală, cu o patină întunecată, cu colţuri rotunjite, să nu o atingă şi să raporteze, trimiţând fotografia la: prisma_po@inaf.it.

Articole de referinţă: Trovati frammenti della meteorite di Capodanno; Due frammenti del meteorite di Capodanno trovati nel Modenese

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură