Două state paradisuri fiscale au fost excluse de la summitul anti-corupţie din Londra

Lideri din numeroase ţări se vor întâlni la Londra în această săptămână la un summit împotriva corupţiei, dar două ţări cunoscute pentru paradisurile lor fiscale – Panama şi Insulele Virgine Britanice – nu au fost invitate.
Birourile firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama City, 4 aprilie 2016.
Birourile firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama City, 4 aprilie 2016. (RODRIGO ARANGUA/AFP/Getty Images)

Summitul a fost planificat ca răspuns la recentul scandal Panama Papers când, în luna aprilie, 11,5 milioane de documente hăckuite de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca au dezvăluit numele a aproximativ 140 de politicieni şi şefi de stat din lume care au folosit companii paravan pentru a evita plătirea de taxe.

The Times a raportat că celor două ţări nu li s-a cerut să participe la summitul din Londra, ceea ce a atras opinii diferite în ceea ce priveşte corectitudinea deciziei.

Global Witness, o organizaţie non-profit care lucrează pentru eliminarea corupţiei, a susţinut că la summit ar trebui să participe mai multe ţări.

Maggie Murphy de la Transparency International, un grup care lucrează pentru oprirea abuzurilor de putere, a mitelor şi a acordurilor secrete, a declarat că ţările cu un grad ridicat de corupţie ar putea afecta agenda summitului.

Nigeria şi Afganistan, ambele cunoscute pentru modul secret în care procedează, vor fi reprezentate la Londra. Premierul britanic David Cameron a fost surprins într-o filmare video discutând despre acest lucru cu Regina Elisabeta a II-a.

“Îi avem pe nigerieni – de fapt, liderii unor ţări extraordinar de corupte vor veni în Marea Britanie”, a susţinut Cameron.

Regina nu a răspuns, dar Arhiepiscopul din Canterbury, Justin Welby, l-a apărat pe noul preşedinte nigerian, susţinând că acesta a promis că va lupta împotriva corupţiei.

Indicele de Percepţie a Corupţiei a clasificat doar alte două ţări într-o poziţie mai joasă decât Nigeria şi Afganistan – Coreea de Nord şi Somalia.

Obiectivul summitului din Londra este acela de a determina liderii mondiali să promită că vor expune corupţia, că îi vor pedepsi pe cei implicaţi în acte de corupţie şi că vor ajuta comunităţile afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe