Dragnea, cu interesul naţional în braţe. Construirea de corvete la Constanţa, ilegală

Hotărârea prin care Guvernul Cioloş a stabilit procedura de achiziţie a corvetelor pentru dotarea Armatei este ilegală, spune Dragnea, care vrea ca Guvernul lui să facă o procedură nou-nouţă, în interesul... naţional. În replică, un senator PNL susţine că acuzele lui Dragnea sunt o "fumigenă perversă."
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Invitat miercuri la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea a opinat că hotărârea de guvern care stabileşte procedura de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română este "ilegală" şi trebuie reluată de noul Guvern şi noul Parlament (majoritar PSD/ALDE).

"Acolo este o problemă serioasă. (...) În situaţia respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul - şi trebuie să facă - să abroge acea hotărâre de guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul", a declarat Dragnea, potrivit Hotnews.

Liderul PSD a susţinut că "aici vorbim de un profund interes naţional, major" iar la orice achiziţie "trebuie să se ajungă pe cale legală", motiv pentru care hotărârea adoptată de Guvernul Cioloş trebuie să fie abrogată.

Ulterior abrogării trebuie văzut "care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere."

"Din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilităţii tehnicii militare respective şi din punct de vedere al poziţionării noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că aşa face orice ţară din lume", a declarat Dragnea.

Interesant este că declaraţiile lui Dragnea despre legalitatea procedurilor, interes naţionale etc. vin în contextul în care presa relata, recent, că la doar 2 săptămâni după alegerile câştigate de PSD, compania care se ocupă de administrarea drumurilor naţionale a încredinţat direct, fără licitaţie, o serie de contracte bănoase pentru deszăpezire, unor firme conectate la mai marii PSD, una dintre firme fiind celebra Tel Drum.

Revenind la corvete, reamintim că, la finalul lunii noiembrie 2016, guvernul Cioloş a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care a stabilit procedura în baza căreia Ministerul Apărării să încheie un contract cu şantierul naval olandez Damen de la Galaţi pentru construirea a patru corvete multifuncţionale de ultimă generaţie, prima dintre ele urmând a fi livrată în primii 2,5 ani de la semnarea acordului. Costul întregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA).

Guvernul a decis prin HG procedura pentru achiziţia corvetelor, însă aşteaptă aprobarea Parlamentului pentru demararea oricărui contract. Corvetele Damen au fost alese în temeiul unui studiu în care au fost luate în considerare mai multe variante şi a decis iniţierea unei proceduri de achiziţie diferită de o licitaţie publică în conformitate cu legislaţia la nivel european care permite statelor să realizeze astfel de achiziţii pe domeniul militar.
Dragnea primeşte o replică dură
În timp ce liderul PSD îi acuză pe tehnocraţi că au procedat ilegal cu hotărârea vizând cumpărarea de corvete pentru Armată, senatorul PNL Cîţu arată că negocierea a început înaintea mandatului lui Cioloş, mai exact în mandatul lui Ponta.

Astfel, negocierile pentru cumpărarea corvetelor ar fi fost începute încă din timpul guvernării Ponta, fost preşedinte PSD, atrage atenţia Cîţu.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.