Dragnea, despre Codurile penale: Nu s-a produs nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a pretins, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cele două proiecte de lege privind modificarea Codurilor penale, proaspăt adoptate în Parlament, nu conţin nicio modificare, "nici măcar o virgulă" deasupra deciziilor Curţii Constituţionale. Opoziţia vede însă lucrurile diferit.

"Nu, nu s-a făcut nicio modificare. Haideţi să fim riguroşi, o să vină alţii să vorbească, nişte mincinoşi (referire la Opoziţie) şi vorbiţi cu ei cât vreţi. La Codurile penale s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe, multe luni de zile, cu dezbateri şi spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituţionale, o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost că doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară parţial, pentru că o să atace din nou la CCR nişte articole declarate deja constituţionale. Deci, nu e niciun fel de modificare", a declarat Dragnea.

În cadrul dezbaterii parlamentare, Opoziţia a anunţat că va ataca la CCR cele două proiecte de lege şi a lansat acuzaţii dure la adresa coaliţiei PSD-ALDE.

"Astăzi, atacul PSD-ALDE împotriva justiţiei, împotriva oamenilor corecţi din această ţară şi în favoarea infractorilor a ajuns la paroxism. De la OUG 13/2017 şi până în prezent s-au făcut foarte multe încercări de modificare a legislaţiei penale, toate în favoarea infractorilor. Ar trebui să spunem foarte clar că puterea actuală PSD-ALDE induce în eroare votanţii, minte pur şi simplu când spune că aceste modificări sunt cerute de CCR şi de directivele UE. Nimic mai fals, majoritatea articolelor din aceste modificări la CP şi CPP nu sunt cerute nici de CCR, nici de directivele europene, sunt introduse de către dvs. pentru a vă favoriza şeful de partid, sau şefii de partid, pentru că nu doar dl Dragnea este favorizat ci şi dl Tăriceanu. Şi pentru a favoriza mulţi alţi baroni locali, în primul rând. Este foarte grav că pe lângă aceştia, vor scăpa de urmărire penală, de rigorile legii, mulţi alţi infractori care nu au legătură neapărat cu corupţia. Este vorba despre infracţiuni grave: violenţă, trafic de droguri, viol, tâlhărie, toate nenorocirile adunate în Codul penal sunt vizate de aceste modificări iar infractorii aceştia sunt avantajaţi cu toţii. (...) Codul de Procedură Penală conţine foarte multe articole care îl opresc pe procuror să îşi facă anchetele", a afirmat deputatul USR Stelian Ion.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan s-a plâns că modificările nu sunt pentru cetăţeni ci în folosul infractorilor.

"Niciuna dintre aceste modificări nu are legătură cu oamenii cinstiţi din această ţară, cu problemele reale pe care le au, de infrastructură, şcoli, educaţie, spitale, până la politică externă. Modificările nu au legătură cu deciziile CCR, invocarea deciziilor Curţii fiind doar un pretext pentru favorizarea infractorilor printr-o lege...", a precizat Turcan.