Dragnea merge la CEDO pentru că e "nevinovat". Danileţ: Să ne lămurim, instanţa europeană nu rejudecă dosarele

Anunţul liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia va merge la CEDO cu dosarul "Referendumul", în care a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, i-a atras atenţia şi judecătorului Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ştirea că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu dosarul "Referendumul" este prezentată ca şi cum demersul ar fi un succes garantat, însă lucrurile nu stau deloc aşa, a remarcat luni, pe pagina sa de Facebook, judecătorul Cristi Danileţ.

"Văd un om politic, condamnat definitiv în România, care declară că va merge la CEDO întrucât este NEVINOVAT. Ştirea e prezentată ca şi cum demersul ar fi un succes garantat. Să ne lămurim: Curtea Europeană a Drepturilor Omului NU REJUDECĂ dosarele din ţările membre ale Consiliului Europei (organism înfiinţat în 1950, în care România este membru din anul 1994), ci stabileşte dacă în cursul procesului naţional s-au respectat DREPTURILE menţionate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", a declarat Cristi Danileţ.

Potrivit judecătorului, acest tratat internaţional stabileşte drepturi precum cel de a fi judecat de un judecător independent şi imparţial, de a fi asistat de un avocat, de a fi judecat în termen rezonabil, de a interoga martorii etc.

"Aşadar, CEDO va putea stabili, să spunem, că în România nu s-a respectat dreptul la apărare sau judecata a durat prea mult într-un caz concret, dar nu va putea spune că infractorul a fost condamnat nevinovat fiind sau că pedeapsa aplicată la noi ar fi neadecvată. Pentru că mulţi nu ştiu acest lucru banal, 98 la sută dintre cererile adresate instanţei de la Strasbourg se resping ca inadmisibile", a explicat Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne