Dragnea: O să îi răspund croitoraşului cel viteaz (Cioloş). Luăm în calcul serios moţiunea de cenzură

Deşi premierul Dacian Cioloş i-a atras atenţia că Guvernul Ponta este cel care a greşit în privinţa drepturilor veteranilor de război şi el doar încearcă să remedieze situaţia, liderul PSD Liviu Dragnea nu se lasă şi ameninţă din nou cu moţiunea de cenzură.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a dezlănţuit împotriva premierului Dacian Cioloş - Croitoraşul cel viteaz - pe care îl acuză că a modificat ilegal legea organică ce se referă la Codul fiscal, relatează Agerpres.

"De ce am început să mă gândesc serios la moţiunea de cenzură? Luăm prima dată subiectul pus public de domnul Cioloş, care vrea să fie ca şi Croitoraşul cel viteaz. Vorbim de disputa privind impozitele şi taxele pentru veteranii de război şi pentru celelalte categorii. Dumnealor au spus că au fost obligaţi să pună acele articole în hotărârea de guvern, de interpretare a Codului fiscal, pentru că, vezi Doamne, este o greşeală în Codul fiscal sau o scăpare. Este o minciună.

În Codul fiscal (...) se spune la articolul 456 că nu se datorează impozite sau taxe pentru clădiri pentru: clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau co-proprietatea persoanelor prevăzute la respectivul articol, din Ordonanţa privind recunoaşterea drepturilor personalului Armatei participant la acţiunile militare şi a drepturilor acestuia, şi a urmaşilor celor decedaţi.

Nu se datorează impozite şi taxe pentru clădirile aflate în proprietatea sau co-proprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război. La toate aceste articole se vorbeşte explicit de clădiri aflate în proprietate şi/sau co-proprietate. Codul fiscal este foarte clar, noi când l-am adoptat am dezbătut acest lucru. Scutirile de taxe şi impozite se referă la atât clădirile şi terenurile aflate în proprietate cât şi co-proprietate. Ce a făcut acest guvern?

Pentru faptul că funcţionarii din Ministerul de Finanţe, în orice act normativ, caută să vadă cum mai pot lua câţiva lei de la fiecare român, indiferent de condiţia socială, au venit şi au interpretat într-un mod ilegal, de fapt au modificat într-un mod ilegal, au completat într-un mod ilegal o lege organică', a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit liderului PSD, faptul că Guvernul Cioloş că a adoptat o hotărâre prin care veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţii au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal este "o dovadă de dispreţ" faţă de români pe care, dacă actualul Executiv nu şi-o va cenzura, o face va PSD prin moţiune de cenzură.

* * *

Tensiunile dintre premierul Dacian Cioloş şi preşedintele PSD Liviu Dragnea se amplifică. Pe un ton ameninţător, liderul social-democraţilor a anunţat că îi va da o replică pe măsură prim-ministrului tehnocrat - pe tema drepturilor veteranilor de război - după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului.

"O să îi răspund croitoraşului cel viteaz după Comitetul Executiv Naţional şi o să arăt şi minciuna şi atitudinea incalificabilă a guvernului, şi faţă de fondul problemei, şi de comunicare. Nu are nevoie să modifice Codul Fiscal, au modificat Codul Fiscal prin hotărâre de guvern. Mă voi documenta după CEx. Este o ilegalitate foarte serioasă, din păcate", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Liderul PSD a mai precizat că intenţionează să aibă o întrevedere luni cu co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe tema depunerii unei eventuale moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

"Voi avea o întâlnire cu domnul Tăriceanu. Luăm în calcul serios moţiunea de cenzură pentru că ceea ce au făcut acum, dincolo de dispreţ, arată că nu au nici un fel de respect faţă de lege. Este şi o lipsă de informare crasă", a declarat Liviu Dragnea.

Reamintim că scandalul dintre Dragnea şi Cioloş a început după ce liderul PSD a acuzat că în urma unei hotărâri de guvern aprobată de Executiv, veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal şi a ameninţat cu o moţiune de cenzură.

În replică, cu o zi în urmă, premierul a anunţat că va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul demersului fiind "repararea" unei "greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în Parlament".

"Vreau să clarific în primul rând un lucru. Acest guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilităţi fiscale sau să impună alte taxe şi impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări. Hotărârea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal. Cu experienţa dumnealui în administraţie, domnul Dragnea ar trebui să ştie aceste lucruri', a declarat, pentru Mediafax.

Fiind întrebat dacă Guvernul va extinde scutirile fiscale pentru veteranii de război şi la bunurile folosite în comun cu familiile acestora, ca o reparaţie inclusiv morală, premierul a răspuns că sunt "multe inepţii " pe care actualul guvern "a trebuit să le corecteze" şi "aceasta va fi încă una dintre ele".

De asemenea, Dacian Cioloş a mai precizat că "nu are nevoie" de preşedintele PSD Liviu Dragnea ca să ştie ce "înseamnă respectul pentru veterani".

"Astfel de abordări populiste, cu tuşe groase, sunt dincolo de orice comentariu. Aş fi invitat conducerea PSD ca, înainte de a se lansa în declaraţii care nu le fac cinste, să verifice cine este responsabil pentru situaţia semnalată de veteranii de război. Să-şi întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta şi au elaborat şi votat Codul Fiscal în forma actuală.

Este cel puţin lipsit de eleganţă, şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, să călcăm pe mine îngropate de PSD şi tot de-acolo să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat", a adăugat Cioloş, comentând faptul că subiectul sensibil al facilităţilor pentru veteranii de război este folosit pentru a face trimitere la o moţiune.

"În povestea impozitelor pentru veteranii de război, Liviu Dragnea a călcat pe dinţii unei greble, dar coada i-a pocnit în frunte şi pe Dragnea, şi pe Ponta (ba cred că văd un cucui şi la Orlando, primadona Codului Fiscal). Lucrurile stau în felul următor: Vechiul Cod Fiscal spunea explicit că sunt scutite de impozit proprietăţile deţinute de veterani împreună cu soţiile.

Noul Cod Fiscal, mărgica Guvernului Ponta, a omis să mai facă această precizare, aşa că scutirea se aplică doar cotei-părţi deţinute de veteran, dar nu şi părţii deţinute de soţia acestuia. Cioloş a spus că depanează treaba cu o ordonanţă de urgenţă. Nu ştiu ce o fi învăţat Ponta de la Dragnea, dar în mod cert Dragnea a învăţat de la Ponta o anume tehnică de a minţi în public", a comentat subiectul, pe contul său de Facebook, jurnalistul Liviu Avram.