Dragnea, şef de Guvern? Îi promite premierului ungar că va rezolva problema închiderii Liceului Catolic din Târgu Mureş

La nici o lună după ce MAE român transmitea că respinge orice fel de abordare condiţională în ceea ce priveşte sprijinul Ungariei pentru aderarea României la OECD, Dragnea i-a promis lui Viktor Orban rezolvarea problemei apărute la Liceul Catolic din Târgu Mureş.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, sâmbătă, printr-o postare pe Facebook, că a discutat telefonic cu premierul Ungariei, Victor Orban, căruia i-a promis că va găsi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei apărute la Liceul Catolic din Târgu Mureş. În schimb, Ungaria va reacorda sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

"Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi am convenit două lucruri:
1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureş.
2. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Am explicat că situaţia de la Târgu Mureş s-a creat în urma unei sentinţe judecătoreşti şi nu reprezintă un atac la adresa Bisericii Catolice sau la adresa minorităţii maghiare, dar că e obligaţia autorităţilor române să găsească rapid o soluţie legală şi durabilă. I-am promis că vom găsi această soluţie.

La rândul său, premierul Orban a apreciat disponibilitatea noastră spre dialog şi a promis că Ungaria va reacorda sprijin României pentru OECD. Aderarea României la această organizaţie este un obiectiv major al politicii noastre externe, care ar putea fi atins chiar pe parcursul acestui an", transmite Dragnea.

Reamintim că, pe 6 septembrie, Ungaria a anunţat că a decis să nu mai susţină aderarea României la principala organizaţie economică internaţională, OECD, unul dintre obiectivele majore de politică externă ale ţării noastre. Decizia a fost luată după ce o instanţă de judecată a suspendat înfiinţarea unui liceu catolic la Târgu Mureş.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că orice încercare de prezentare a situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii, existând numeroase exemple de unităţi de învăţământ la toate nivelurile de educaţie care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educaţie în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparţinând minorităţii maghiare.

"În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală", transmitea MAE.

"Trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei", mai preciza MAE.