Dragnea: "Tot ce a spus ministrul Justiţiei mi se pare de foarte mare bun simţ"

Declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader despre evaluarea activităţii Ministerului Public şi despre eventuale demisii ale lui Kovesi şi Lazăr au fost bine primite de Liviu Dragnea, care le apreciază ca fiind de mare bun simţ.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Nu mai demult de ieri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vorbea despre discuţii cu Kovesi şi Lazăr pe tema anchetării OUG 13, lăsând să se înţeleagă că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci. Comentând luni aceste declaraţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a catalogat drept înţelepte şi aşezate.

"Cred că toate declaraţiile ministrului Justiţiei sunt înţelepte şi aşezate. Sunt de bun simţ şi toţi aşteptăm cu interes evoluţiile viitoare", a declarat Dragnea, adăugând că aşteaptă cu interes evoluţiile viitoare.

"Tot ce a spus ministrul Justiţiei mi se pare de foarte mare bun simţ şi toţi cred că aşteptăm cu interes evoluţiile viitoare. Omul a explicat foarte bine pentru că totuşi e o motivare a deciziei Curţii Constituţionale, cum rar s-a întâmplat, destul de detaliată şi care pune punctul pe foarte multe "i-uri", teme de dezbatere profunde din ultima perioadă, din ultimii ani, chiar. Totuşi, discutăm despre nişte acţiuni ale Ministerului Public care au sărit din Constituţie. În această situaţie cred că cea mai bună poziţie este cea pe care a adoptat-o ministrul Justiţiei, ca înainte de orice să facă o analiză", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

Reamintim că invitat duminică seara la Antena 3, ministrul Justiţiei a declarat că va avea, în zilele următoare, o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi alta cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe tema anchetării privind OUG 13, lăsând să se înţeleagă că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

"Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PÎCCJ, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia", a declarat Toader, citat de news.ro.

Ministrul Justiţiei a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, aceasta în condiţiile în care judecătoarea CCR Livia Stanciu a reamintit, în opinia sa separată la decizia Curţii, că din documentele depuse la dosar nu rezultă că s-a anchetat oportunitatea sau legalitatea/constituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13, ci doar fapte penale cu privire la care Ministerul Public a fost sesizat prin denunţul formulat. Opinia lui Toader diferă însă de cea a Liviei Stanciu, ministrul susţinând azi, la Antena 3, că CCR a demonstrat că procurorii şi-au depăşit atribuţiile.

Nu în ultimul rând, Toader a mai informat că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

"Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc", a declarat Toader, lăsând să se înţeleagă că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.

Mai amintim în context că vineri - cu doar trei zile înainte ca Toader să se lanseze în declaraţii la Antena 3 - ssecretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu îi cerea public ministrului Justiţiei să solicite demisia Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

”PSD îl sprijină şi îl susţine pe ministrul Justiţiei în toate demersurile sale. Dacă nu o să ceară demisia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, înseamnă că ne merităm soarta. Trebuie să ne ducem în munţi. Degeaba e munca noastră”, a declarat Ştefănescu, pentru Antena 3.