Dragonul roşu: sufocat de credit

Economiştii avertizează că economia chineză se poate îndrepta spre o criză financiară de proporţii. Avertizările pornesc de la faptul că datoria Chinei a ajuns la 237% din PIB.
(Captură Foto)

Pentru economia Chinei, viitorul rămâne nesigur în 2016 şi ar putea declanşa consecinţe grave, au avertizat economiştii duminică. În condiţiile în care datoria a atins niveluri record de 237% din Produsul Intern Brut, cea de-a doua economie a lumii riscă să fie lovită de o încetinire continuă sau să se transforme într-o criză financiară acută.

“Este greşit să presupunem că ‘o datorie prea mare’ este dezastruoasă doar atunci când cauzează o criză, aceasta fiind o presupunere tipică făcută de aproape fiecare economist”, a scris Michael Pettis, profesor la Facultatea de Management Guanghua din cadrul Universităţii Peking, într-un document prezentat ziarului Financial Times. “Cel mai evident exemplu este Japonia după 1990. A avut o datorie prea mare, toată internă şi, ca urmare, creşterea sa economică s-a prăbuşit”, conform documentului.

O încetinire a pieţei de valori în august 2015 a dus la prăbuşirea Indicelui Shanghai cu 8,5%, aceasta fiind cea mai slabă zi în 8 ani. De atunci, creşterea economică a Chinei a continuat să se contracte, în contextul în care economiştii dezbat viitorul celei mai mari economii din Asia, unii dintre ei susţinând că situaţia prezentă este rezultatul unor probleme tot mai mari, iar alţii prezicând un viitor mai riscant şi potenţial nemilos.

Beijingul a împrumutat trilioane de dolari atât pe plan intern cât şi extern, încercând să stimuleze economia naţională – o mişcare ce este însoţită de multe riscuri, susţin economiştii. Sectorul privat este inclus în datoria aproximativă de 25 trilioane de dolari a Chinei, conform aceluiaşi raport din Financial Times, unele companii împrumutând trilioane de dolari în toată ţara pentru a plăti dobânda într-un sistem volatil care ar putea transforma sectorul financiar într-un fel de schemă Ponzi.

“Unele companii chineze au pătruns în schema Ponzi deoarece câştigurile din investiţii s-au micşorat foarte rapid”, a declarat Shi Lei pentru Bloomberg în noiembrie 2015, adăugând că “efectul de pârghie şi companiile de tip zombi sunt în creştere”. Shi Lei lucrează la Ping An Securities Co., o unitate a celei de-a doua cea mai mare companie de asigurări a Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie