Dronă iraniană hărţuieşte un portavion american, susţine Marina SUA

O dronă iraniană a zburat la o distanţă suficient de mică de un portavion american în Golful Persic pentru a pune în pericol vieţile piloţilor avioanelor de luptă americane F-18, a precizat luni Marina SUA.
Portavionul american USS Nimitz.
Portavionul american USS Nimitz. (Wikipedia.org)

În cadrul celui de-al doilea incident de acest gen în doar o săptămână, o dronă iraniană QOM-1 a zburat duminică seara la aproximativ 300 metri de portavionul USS Nimitz într-o manieră „nesigură şi neprofesionistă”, fără a avea luminile aprinse, a declarat locotenentul Ian McConnaughey, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Forţelor Maritime americane.

Drona nu a răspuns la cererile radio pentru comunicare, a mai afirmat el, adăugând că drona era neînarmată, deşi era un model capabil să transporte rachete.

McConnaughey a afirmat că zborul dronei fără lumini aprinse „a creat o situaţie periculoasă cu potenţial pentru o coliziune” şi că manevra nu a respectat uzanţele şi legile maritime internaţionale.

Oficialii americani s-au plâns că 14 astfel de întâlniri nesigure, de proximitate, au avut loc anul acesta, aproape de fiecare dată fiind implicate Gărzile Revoluţionare ale Iranului, pe care SUA le-a vizat recent cu sancţiuni.

Săptămâna trecută, oficialii americani au precizat că o dronă iraniană a fost la un pas de coliziune cu un avion de luptă american care aterizat pe rampa portavionului.

Iranul nu a comentat incidentul de duminică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe