Duel Vucic-Thaci în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la armata kosovară

Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

Liderii din Kosovo şi Serbia s-au confruntat în Consiliul de Securitate al ONU, la câteva zile după ce Parlamentul kosovar a decis să transforme forţa de securitate uşor înarmată într-o armată permanentă, potrivit RFE/RL.

Iniţiativa Parlamentului din Priştina a înfuriat etnicii sârbi din Kosovo şi Belgrad şi, de asemenea, a atras avertismente din partea NATO.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci a declarat luni, în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU), că formarea unei armate cu scopul de a consolida statutul Kosovo ca naţiune suverană este un “pas natural”.

“În cazul în care Kosovo a făcut o greşeală, aceea constă în faptul că am aşteptat cinci ani pentru a crea o armată”, a adăugat Thaci.

Kosovo a fost o provincie a fostei Iugoslavii până în 1999, când NATO a lansat lovituri aeriene pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi de către forţele sârbe într-un război ce a durat doi ani. După aproape două decenii, Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, încă este protejat de trupe NATO.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008 şi peste 110 ţări au recunoscut acest lucru. Belgradul încă refuză să recunoască independenţa.

Tot în cadrul sesiunii CSONU, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a cerut organismului mondial să “înfrâneze” şi să “calmeze” Kosovo. De asemenea, el a respins “aşa-numitul drept suveran” al Kosovo de a-şi crea propria armată.

Vucic a precizat că este “foarte îngrijorat şi poate chiar puţin speriat” de implicaţiile creării unei armate kosovare.

Votul din 14 decembrie în Parlamentul kosovar a urmărit să transforme forţa de securitate a ţării, alcătuită din 2.500 de membri, într-o armată naţională cu aproximativ 5.000 de soldaţi şi personal militar şi cu un armament mai substanţial. Votul a fost boicotat de partidele politice dominate de etnicii sârbi, al căror număr este de 120.000 în Kosovo.

Unii lideri din Belgrad au sugerat că Serbia şi-ar putea utiliza propria armată pentru a răspunde la orice potenţială “curăţare etnică” a sârbilor care locuiesc în Kosovo.

SUA şi-a exprimat sprijinul pentru mişcarea anunţată de Kosovo, în timp ce NATO a precizat că mişcarea este “inoportună”.

Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile Kosovo, afirmând într-o declaraţie că orice măsură care ar stânjeni misiunea de menţinere a păcii condusă de NATO în micuţul stat ar fi inconsistentă cu rezoluţia CSONU care a stabilit misiunea.

Rusia s-a opus vehement iniţiativei Kosovo. Ambasadorul Vasili Nebenzia a declarat că formarea unei armate reprezintă o încălcare a rezoluţiilor CSONU şi a numit această acţiune “ilegală”.

Atât Kosovo cât şi Serbia au fost anunţate că trebuie să îşi rezolve neînţelegerile pentru a putea progresa în direcţia aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, discuţiile de normalizare a relaţiilor bilaterale care au fost intermediate de UE s-au împotmolit în ultimele luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe