Dumbravă: Ca ţară care a trecut prin traumele comunismului, nu trebuie să închidem ochii la situaţia din Turcia

Horatius Dumbrava
Horatius Dumbrava (ebihoreanul.ro)

Justificarea "geostrategică" oferită de statul român, prin instituţiile sale fundamentale, nu explică în niciun fel lipsa de reacţie în faţa situaţiei explozive din Turcia, a declarat vineri, pentru Mediafax, judecătorul Horatius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Mă aşteptam ca România, prin reprezentanţii săi, să aibă o poziţie fermă şi neechivocă în raport cu derapajele de la democraţie din Turcia. Nu s-a întâmplat. Lipsa de reacţie nu e de bun augur, în condiţiile în care în apropierea graniţelor României statul de drept este pus sub semnul întrebării", a declarat Horatius Dumbravă.

În opinia magistratului, este "tragic" faptul că "deţinătorii de azi ai puterii (absolute) în Turcia îşi justifică acţiunile profund antidemocratice tocmai pentru apărarea democraţiei: ei pretind ca apără democraţia, că respectă valorile de drept, dar suspendă şi arestează judecători şi procurori, funcţionari publici, profesori".

"Nu am nicio îndoială să spun că suspendarea/arestarea celor 2.745 de judecători şi procurori a fost premeditată. Coincidenţa nefastă constă în faptul că în cei nici doi ani de când actuala putere politică din Turcă şi-a impus proprii oameni în justiţie, prin numirea lor în Înaltul Consiliu Judiciar, au fost transferaţi sau suspendaţi din funcţie peste 2.700 de judecători şi procurori. Adică tot atâţia câţi au fost arestaţi/suspendaţi imediat după puciul eşuat.

Cu alte cuvinte, coincidenţa vorbeşte de la sine, adică lista celor 2.745 de judecători şi procurori era dinaintea puciului stabilită şi pusă în practică prin transferul judecătorilor şi procurorilor la sute, mii de kilometri de locul în care-şi desfăşurau activitatea. (...)

Ca ţară şi cetăţeni ai unei ţări care a trecut prin traumele comunismului, suntem datori să nu închidem ochii la astfel de încălcări ale principiilor europene ale statului de drept. Şi, da, instituţiile statului român au datoria să aibă o poziţie neechivocă în raport cu aceste încălcări ale statului de drept în Turcia", a explicat Horatius Dumbravă.