Dumitru Alaiba: La Spitalul de Urgenţă, peste 200 lucrători medicali confirmaţi cu COVID19, însă numărul real este tăinuit la ordinul şefilor

După ce nu au eşuat în gestionarea eficientă a pandemiei de coronavirus în Moldova, guvernarea se agaţă de orice pentru a specula şi a induce confuzie, consideră Alaiba.
Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

În timp ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Republica Moldova este în creştere, deşi starea de urgenţă s-a încheiat acum o săptămână, preşedintele Igor Dodon şi prim-ministrul Ion Chicu se felicită reciproc pentru cât de bine au gestionat criza, cel puţin asta este opinia deputatului PAS Dumitru Alaiba.

Mai mult decât atât, parlamentarul de la Chişinău a comunicat pe parcursul zilei de astăzi că la Spitalul de Urgenţă peste 200 lucrători medicali sunt confirmaţi cu COVID19.

"Aşa o informaţie şocantă. Cine ştie deja câţi sunt acum. Surse din interior comunică faptul că numărul real este tăinuit la ordinul şefilor. Aşa informaţie trebuie comunicată deschis, nu tăinuită sistemic! Aşa protejează medicii? Intimidându-i, pentru a-i reduce la tăcere?

Aceste cifre sunt în primul rând rezultatul inacţiunii, ezitării, minciunii, populismului acestui Guvern. Astea sunt crimele care au agravat consecinţele pandemiei. Plătim un cost prea mare din cauza lor. În alte ţări pandemia e în retragere. La noi e în plin avânt!", se arată într-o postare a deputatului PAS pe contul personal de Facebook.

Alaiba a mai specificat că guvernarea se agaţă de orice pentru a specula şi a induce confuzie şi totul din disperare şi din dorinţa de a-şi justifica sau chiar masca eşecurile tot mai vizibile.

Exemplificând, parlamentarul a punctat despre câţiva dintre cei 42 de medici din România care au venit să ajute, au fost confirmaţi cu coronavirus după încheierea misiunii, astfel 7 dintre ei au revenit infectaţi acasă.

"Ce ne spune Chicu pentru a justifica situaţia? Spune că ʻaceşti medici ar fi utilizat echipamentul propriu şi oricum s-au infectatʼ. Şi asta ar trebui să explice de ce rata de infectare a medicilor în Moldova este din cele mai mari în lume?”, se întreabă retoric Dumitru Alaiba în contextul în care numărul lucrătorilor medicali din Moldova se apropie de 1500 (21,5%).

În acest sens, deputatul PAS a propus să se privească acest lucru şi din perspectiva în care unele spitale ar putea fi atât de infectate, încât virusul penetrează chiar şi echipamente de calitate bună. Cine îşi asumă asta, se mai întreabă Alaiba.

Subliniind că nu îi consideră responsabili pentru apariţia coronavirusului, Alaiba a menţionat că în loc să se fi ocupat de scheme, de duty-free şi resurse minerale în plină pandemie, de târguri cu ministere şi autorităţi, Dodon şi Chicu mai bine făceau TOT posibilul pentru a proteja medicii, pacienţii şi a minimiza infecţia din spitale, întrucât unele sunt de-a dreptul focare de infecţie.