Dumitru Alaiba: Salariile artiştilor din R. Moldova trebuie triplate

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Deputatul PAS Dumitru Alaiba constată că artiştii Teatrului de Operă şi Balet din Moldova sunt plătiţi cu 3500-4000 lei pe lună sub salariul mediu pe ţară deşi instituţia încasează peste 1 milion 800 mii de lei lunar doar din darea spaţiilor în chirie. „Nu spun că e mult sau puţin. Spun că aceşti bani trebuiesc utilizaţi în beneficiul celor ce fac Operă.”

Acesta menţionează că holurile Teatrului sunt semi-întunecate, mobilierul din secolul trecut, clădirea geme şi are nevoie de reparaţie, faţada e tristă, tavanul s-ar putea să cadă în cap. În comparaţie cu clădirea preşedinţiei de peste drumvizavi, este evident că se economiseşte pe tot ce e posibil.

„Nu vi se pare că nu investim în clădirile care trebuie şi nu în oamenii care trebuie? Clădirile administrative - de la Preşedinţie la Procuratura Generală - lucesc, proaspăt reparate, iar teatrele, muzeele, sălile de concert - sunt triste apropiindu-se de ruină.

Doar unele din ele au avut noroc, fiind reabilitate pe banii vreunui donator”, scrie parlamentarul pe pagina sa de Facebook întrebându-se retoric „unde merg mai mulţi oameni cinstiţi? La muzeu sau la Preşedinţie? La teatru sau la Procuratură?”

În concluzie, Dumitru Alaiba susţine că salariile artiştilor trebuiesc triplate, întrucât asemenea oficialilor, ei nu sunt atât de mulţi. „Nu avem sute de mii de artişti. Şi spre deosebire de politicieni, ei ne aduc lumină în suflet. Într-o ţară care se respectă, să fii artist la Operă sau la un Teatru Naţional, este o onoare şi mândrie.”

Angajaţii din mai multe instituţii teatral-concertistice de la Chişinău,precum Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu, Teatrul Republican „Luceafărul”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” şi Sala cu Orgă s-au plâns la sfârşitul lunii ianuarie că nu şi-au ridicat încă salariile pentru luna decembrie 2019. În replică, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că „artistul trebuie să fie flămând”.