Dumitru Alaiba: Scutirile fiscale nejustificate ale industriei jocurilor de noroc din R. Moldova vor fi anulate

Industria jocurilor de noroc a fost declarată de PD monopol de stat, canalele TV ale lui Plahotniuc beneficiind din publicitatea acestora. Anulând scutirile fiscale, se doreşte aducerea în condiţii egale a tuturor agenţilor economici, afirmă deputatul Alaiba.
Slot machine, păcanele, aparate
Slot machine, păcanele, aparate (giurgiuveanul.ro)

Deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba informează că joi, 15 august, va fi votată în Parlament iniţiativa de anulare a facilităţilor fiscale oferite industriei jocurilor de noroc. Parlamentarul promite că după ce această lege va fi votată, o să înregistreze un alt proiect privind interzicerea publicităţii jocurilor de noroc.

„Jocurile de noroc sunt un viciu care distruge vieţi şi familii şi afectează păturile cele mai vulnerabile, iar campania agresivă de publicitate m-a adus la această idee”, a notat deputatul prezentând pe pagina sa de Facebook esenţa modificărilor legii în trei exemple „din viaţa voastră de zi cu zi”.

„Dacă aţi importat vreun echipament de producere sau procesare şi aţi plătit taxele de import, trebuie să ştiţi că aparatele de joc electronic nu plătesc taxe de import. Dacă munciţi la o frizerie, market, butic, farmacie, localul vostru plăteşte taxe locale primăriilor, iar sălile de aparate de joc electronic nu plătesc nimic pentru că sunt scutite de plata taxelor locale”, a adăugat politicianul.

Mai mult, Dumitru Alaiba menţionează că majoritatea oamenilor muncesc an de an pentru a-şi cumpăra un automobil sau apartament din salariul din care li se reţin impozite, însă aceştia trebuie să ştie că cei mai norocoşi care câştigă în jocuri de noroc (loterie, pariuri sportive, aparate), sunt la moment scutiţi de impozitul pe venit.

În opinia deputatului, stimulentele fiscale nejustificate încurajează industria şi aceasta se dezvoltă vertiginos finanţând generos o campanie agresivă de marketing (350 mii euro în doar 6 luni este enorm). La moment avem 1000 aparate electronice de joc. În doar doi ani se planifică 5.000 (import fără taxe). „Direcţionezi bugetul de publicitate dintr-o companie de stat în televiziunea ta şi astfel îţi acoperi cheltuielile de propagandă mediatică.”

„Industria jocurilor de noroc a fost declarată de PD monopol de stat. Nu facem nimic extraordinar - doar încercăm să îi aducem în aceleaşi condiţii cu toţi restul agenţilor economici. În actuala lege nu s-au discutat aspectele morale ale jocurilor de noroc, sau efectele sociale. Dar trebuie”, a conchis Dumitru Alaiba.

Loteria Naţională care deţine monopol de stat pe trei segmente: jocuri de noroc, loterii şi pariuri sportive şi-a direcţionat bugetul pentru publicitate într-o singură direcţie – spre canalul Prime TV, al cărui proprietar este Vlad Plahotniuc. În doar şase luni ale anului 2019 canalul TV a încasat 350 mii de euro. Prime TV şi alte canale din fostul imperiu mediatic al lui Plahotniuc au criticat dur în ultimul timp iniţiativa guvernării ACUM-PSRM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe