Dumitru Iliescu neagă că l-ar fi ajutat pe "naşul" Hrebenciuc să obţină informaţii din interiorul DNA

Dumitru Iliescu
Dumitru Iliescu (sursa Facebook)

Fostul şef al SPP Dumitru Iliescu neagă că ar fi implicat în dosarul de trafic de influenţă al lui Viorel Hrebenciuc şi că l-ar fi ajutat pe deputatul PSD să afle informaţii secrete despre anchetele DNA care îl priveau. Generalul Iliescu a declarat luni, la B1 TV, că s-a întâlnit cu "naşul" Hrebenciuc, însă nu pentru aranjamente legate de DNA ci pentru a-i cere acestuia să-l ajute să-şi angajeze fiica şomeră:

„Eu m-am întâlnit cu domnul Hrebenciuc, dar nu ştiu dacă pe 13 august. Dar nu mi-a cerut aşa ceva mie. El este naşul meu, m-am văzut de multe ori cu el. Nici eu nu i-am cerut nimic. L-am căutat eu şi l-am rugat să mă ajute să o angajez pe fiica mea. El a zis că o să încerce să mă ajute. Nu mi-a spus să-i dau de la DNA informaţii”, a declarat Iliescu, într-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei.

Iliescu a mai declarat că a fost chemat luni dimineaţă la DNA, însă nu s-a putut prezenta la audieri pentru că este plecat din ţară, urmând să revină sâmbătă şi a susţinut că nu cunoaşte niciun angajat al DNA.

„Dacă e vreun angajat DNA implicat, cu siguranţă se va afla, pentru ca ei sunt monitorizaţi. Nu cunosc niciun angajat al DNA-ului şi nici nu am o persoană care să ţină cu vreun angajat al DNA. La o singură persoană m-am dus să-i sesizez nişte fapte, la secţia militară, în urmă cu 4-5 ani. Nu s-a pus probleme niciodată să se facă un schimb de servicii între mine şi domnul Hrebenciuc”, a mai spus Dumitru Iliescu.

Declaraţiile lui Dumitru Iliescu vin la scurtă vreme după ce în presă au apărut stenograme din ultimul dosar penal a lui Viorel Hrebenciuc, fostul şef SPP fiind înregistrat în timp ce îi relata lui Viorel Hrebenciuc că este interceptat de procurorii anticorupţie, după cum i-a comunicat un angajat al DNA.

Iliescu i-a mai spus lui Viorel Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la "sectorul de poliţie judiciară" şi "ştia şi de Ponta" şi "de Băsescu, de 27 de milioane".

Redăm stenograma, publicată de Mediafax

"ILIESCU DUMITRU: (Vorbesc în şoaptă - n.n.) V-am spus că dumneavoastră sunteţi pe mandat.
VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.
ILIESCU DUMITRU: Pur si simplu asta e tot ce am aflat.

ILIESCU DUMITRU: Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul asta şi mandatele pe care să le ia.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?
ILIESCU DUMITRU: Mandatul se dă în general pe şase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat.
ILIESCU DUMITRU: Dacă este un mandat pe siguranţa naţională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule.
VIOREL HREBENCIUC: Păi, la mine se prelungeşte în mod sigur.
ILIESCU DUMITRU: Pot să-l dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea şi pe trei luni, şi pe şase luni, şi pe un an, dar, de regulă, se dă pentru şase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: (Vorbeşte în şoaptă - n.n.) Şi el mi-a spus: Nu ştiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe."