Dumitru Robu, Procuror General interimar al Republicii Moldova. Valeriu Munteanu: Oamenii sunt dezorientaţi şi dezamăgiţi

Dumitru Robu, Procurorul General interimar al R. Moldova
Dumitru Robu, Procurorul General interimar al R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Preşedintele Igor Dodon a semnat marţi, decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcţia de Procuror General interimar al Republicii Moldova la puţin timp după ce 78 de deputaţi au votat în favoarea acestuia la propunerea Comisiei juridice numiri şi imunităţi.

Într-o postare pe pagina de Facebook, şeful statului a anunţat că în cadrul întâlnirii cu Dumitru Robu şi-a exprimat speranţa că Procurorul General interimar va respecta cu stricteţe legile şi Constituţia R. Moldova, va restabili buna imagine a instituţiei, asigurând investigarea infracţiunilor, comise de fosta guvernare.

Preşedintele a subliniat că societatea este în aşteptarea unor anchete veritabile: cu privire la investigarea fraudei bancare, uzurparea puterii în stat din luna iunie şi a schemelor infracţionale create în diverse domenii ale economiei ţării etc.

„Sper că domnul Robu va fi în stare să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care au furat din banii publici, precum şi va contribui la implementarea conformă a reformei procuraturii”, a conchis Igor Dodon.

În context, politicianul Valeriu Munteanu a ţinut să sublinieze că Dumitru Robu ar fi unul din procurorii predilecţi ai lui Plahotniuc. „Blocul ACUM a intrat în comă. Dodon jubilează. Oamenii sunt dezorientaţi şi dezamăgiţi. Are loc reinstaurarea regimului.”

Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Dumitru Robu a fost ales dintre nouă candidaţi, care şi-au depus dosarele pentru funcţia de Procuror General interimar. Acesta a devenit cunoscut opiniei publice după ce a intsrumentat dosarul deschis pe numele fostului primar Dorin Chirtoacă privind parcările cu plată. Robu şi-a început cariera de procuror în cadrul Procuraturii Generale, în secţia de combatere a traficului de fiinţe umane. În 2016 a fost numit procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie, iar în 2018 a avansat la Procuratura municipiului Chişinău, în funcţia de adjunct al procurorului-şef.