După Ghiţă şi Popoviciu, încă un inculpat celebru dispare din ţară. Poliţiştii, anchetaţi

Deşi Avraham Morgenstern nu s-a prezentat la poliţie, conform obligaţiilor impuse de controlul judiciar, poliţiştii nu au anunţat instanţa decât două săptămâni mai târziu. Între timp, ia-l pe afacerist de unde nu-i...
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Procurorii Parchetului General au deschis o anchetă după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern a fugit din ţară cu puţin timp înainte ca instanţa să pronunţe decizia finală în dosarul în care este judecat. În vizorul procurorilor au intrat poliţiştii care ar fi trebuit să îl supravegheze pe Avraham, acesta fiind sub control judiciar, relatează ziare.com

Avraham Morgenstern urmează să afle vineri decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti într-un dosar de evaziune fiscală, în care prima instanţă îl condamnase la 12 ani de închisoare.

Potrivit unor surse judiciare citate de România Curată, Morgenstern a fost prezent la termenul din 21 aprilie de la Curtea de Apel, dar a lipsit la cel de peste o lună. Pe 8 mai şi pe 15 mai, afaceristul ar fi trebuit să se prezinte la o secţie de Poliţie din Bucureşti, la controlul judiciar însă nu a făcut-o iar poliţiştii nu au anunţat instanţa decât două săptămâni mai târziu, lăsându-i lui Morgenstern timp din belşug să fugă.

Avraham Morgenstern este cel care i-ar fi dat 175.000 de euro mită lui Radu Mazăre ca să câştige licitaţia de peste 10.000.000 de euro pentru construcţia cartierului Henri Coandă din Constanţa. În februarie 2015, procurorii l-au trimis în judecată în respectivul dosar.

Şi MAI a dispus cercetări după dispariţia lui Morgenstern. Astfel, ministerul a transmis vineri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern

"Corpul de control al MAI a efectuat verificări, constatând că punerea în aplicare a măsurii preventive a controlului judiciar aparţinea DGPMB — Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare. Verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 — 8 mai 2017 inculpatul a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la organul de poliţie, ultima prezenţă la Poliţie fiind la data de 8 mai 2017. De asemenea, s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie", se arată într-un comunicat al MAI citat de Agerpres.

Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală în valoare de aproape 54 de milioane de lei, respectiv peste 11 milioane de euro.

Potrivit DNA, între 2009 – 2014, administratorul companiei Shapir Structures, Avraham Morgenstern, nu ar fi înregistrat legal veniturile obţinute ca urmare a 3 contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) şi Confort Urban Constanţa.

Morgenstern s-ar fi sustras astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 11.000.000 de euro.