După Lenin, vine rândul lui Mao. Un chinez ia 14 luni de închisoare pentru vandalizarea portretului celui mai mare criminal din istorie

23 mai 1989: E o echipă de  muncitori curăţă portretul vandalizat al lui  Mao Zedong din Piaţa  Tiananmen, după ce manifestanţii au aruncat cu  ouă umplute cu cerneală  în timpul protestelor pro-democraţie.
23 mai 1989: E o echipă de muncitori curăţă portretul vandalizat al lui Mao Zedong din Piaţa Tiananmen, după ce manifestanţii au aruncat cu ouă umplute cu cerneală în timpul protestelor pro-democraţie. (Captură Foto)

Un tribunal chinez a condamnat un bărbat la 14 luni de închisoare pentru vandalizarea gigantului tablou cu liderul comunist Mao Zedong care este atârnat în apropiere de Piaţa Tiananmen din Beijing, a declarat mass media de stat.

Sun Bing, 42 de ani, a fost arestat la faţa locului în martie 2014 după ce a aruncat o sticlă cu cerneală asupra portretului lui Mao. Un tribunal din Beijing a decis miercuri, 22 aprilie 2015, că Bing a “sfidat legea atunci când a făcut mizerie şi a tulburat ordinea publică”, a declarat Global Times, un ziar aparţinând Partidului Comunist Chinez.

Ziarul nu a elaborat despre motivul lui Sun pentru desfigurarea portretului, iar apelurile telefonice făcute Tribunalului Popular din districtul Dongcheng au fost în zadar.

Pictura, cu o înălţime de 6 metri, a fost vandalizată de mai multe ori de-a lungul anilor după ce a fost atârnată deasupra unei porţi către Oraşul Interzis din Beijing. În prezent, pictura este înlocuită în mod periodic cu copii aproape identice, susţine publicaţia Daily News.

În timpul protestelor pro-democraţie din 1989 din Piaţa Tiananmen, trei manifestanţi au stropit portretul lui Mao cu vopsea. Ulterior cei trei au primit ani grei de închisoare.

Piaţa Tiananmen este considerată un loc foarte sensibil - manifestaţiile studenţeşti pro-democraţie au fost înnăbuşite de armată, care a intrat literalmente cu tancurile peste oameni, în 4 iunie 1989. În prezent, zona este monitorizată intens de ofiţeri de poliţie în uniformă şi în civil, pregătiţi să suprime cel mai mic gest de dizidenţă.

Mao, care a murit în 1976, rămâne o figură controversată. Venerat de corifeii comunişti, este considerat cel mai mare criminal în serie al Istoriei, vinovat pentru moartea directă sau indirectă a unui număr impresionant de chinezi - 80 de milioane, după anumite calcule. Jumătate din această sumă au murit în timpul foametei generate de politicile halucinante ale Marelui Salt Înainte. Alte şapte milioane au fost omorâţi cu brutalitate în timpul Revoluţiei Culturale, restul fiind victime ale valuri

Mao, care a murit în 1976, rămâne o figură controversată. Venerat de corifeii comunişti, este considerat cel mai mare criminal în serie al Istoriei, vinovat pentru moartea directă sau indirectă a unui număr impresionant de chinezi - 80 de milioane, după anumite calcule. Jumătate din această sumă au murit în timpul foametei generate de politicile halucinante ale Marelui Salt Înainte. Alte şapte milioane au fost omorâţi cu brutalitate în timpul Revoluţiei Culturale, restul fiind victime ale valurilor de epurări, torturi şi deportări declanşate succesiv pentru a teroriza populaţia Chinei.

Deşi Partidul Comunist Chinez a admis că Mao a făcut greşeli, încă nu a avut loc o recunoaştere oficială a dezastrului provocat de conducerea Partidului Comunist, patronată de Mao Zedong.

La începutul lunii un prezentator al postului central de televiziune din China, CCTV, şi-a cerut scuze după ce un material video în care "îl insultase" pe Mao a devenit viral pe site-urile de socializare. Incidentul a declanşat o vânătoare de vrăjitoare în mass media.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.