"E o nouă marţea neagră. Vor să înceteze lupta anticorupţie" - Orban, despre tentativa PSD de modificare a CPP

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a ieşit la rampă şi a criticat dur proiectul de lege privind modificarea Codului de Procedură Penală promovat de PSD comparând iniţiativa cu celebra "marte neagră".

"Este o nouă 'marţe neagră', o nouă lege a amnistiei şi graţierii pe care noi nu o putem susţine. Ponta, dacă îşi mai aduce aminte de faptul că a fost procuror la viaţa lui, trebuie să îi dea afară pe aceşti colegi din PSD care au iniţiat un astfel de proiect de lege sau să îi cheme la partid să solicite retragerea acestui proiect de lege.

Este o nouă tentativă a unor parlamentari PSD de a modifica Codul de procedură penală şi Codul penal şi această nouă tentativă conţine nişte prevederi care arată că de fapt colegii domnului Ponta vor să înceteze lupta anticorupţie în România, vor să intimideze magistraţii, procurorii şi ofiţerii de poliţie judiciară prin nişte prevederi care după părerea mea sunt extrem de grave. Nu putem accepta o astfel de modificare a legii", a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Liderul liberal susţine că prin adoptarea modificărilor propuse de deputaţii PSD nimeni nu ar mai putea fi reţinut sau arestat preventiv, pentru că niciun procuror nu ar mai iniţia un astfel de demers.

"Ştiţi părerea mea: arestul preventiv este o măsură extremă, care trebuie folosită numai în acele cazuri care sunt prevăzute de lege, că este un pericol social, dacă încearcă să distrugă probe, dacă încearcă să fugă, dar aici, practic, nu se mai poate dispune şi niciun procuror şi niciun judecător nu va mai îndrăzni să decidă un astfel de lucru", a mai precizat Orban.

Potrivit evz.ro, zece deputaţi, nouă de la PSD şi unul de la minorităţi, au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedură Penală care lasă procurorii fără o serie de instrumente de anchetă, îngreunează obţinerea denunţurilor, face mai dificilă arestarea şi reţinerea, reduce termenele de prescripţie şi introduce o nouă infracţiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Între timp, deputatul PSD Ciprian Nica a anunţat că îşi retrage semnătura de pe acest proiect. Proiectul de lege a fost depus la Senat în procedură de urgenţă şi în prezent se aşteaptă avizul de la Consiliul Legislativ şi alte instituţii.

Adoptarea propunerii legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de Procedură Penală iniţiată de mai mulţi deputaţi, majoritatea PSD, ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar, a acuzat marţi instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi.

Recomandăm şi "Marţea neagră reloaded". DNA denunţă tentativa PSD de modificarea a Codului Penal şi CPP

"Dacă trec modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală promovate de PSD (şi sunt şanse să treacă pentru că dl Ponta lipseşte din ţară) s-a terminat nu doar cu anticorupţia, ci şi în general cu lupta împotriva criminalităţii", a declarat, la rândul său, Laura Ştefan, în domeniul anticorupţiei şi statului de drept.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne