E oficial: Carmen Dan vrea să-l facă general pe "Fantoma Albă" - personaj cheie de la "Jandarmeriadă"

Filmat la protestul din 10 august în timp ce i-a smuls telefonul din mână unui reporter şi l-a aruncat pe jos, după care l-a luat pe tânăr şi l-a împins spre un grup de jandarmi, colonelul Cătălin Paraschiv a fost propus de ministrul Carmen Dan pentru avansare. Motivul invocat? "A dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu".
Catalin Paraschiv si Carmen Dan,
Catalin Paraschiv si Carmen Dan, (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de avansare în grad a colonelului Cătălin Paraschiv, supranumit "Fantoma în Alb", comandantul brigăzii speciale de intervenţie "Vlad Ţepeş".

"În data de 15 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a transmis preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de acordare a gradului de general de brigadă cu o stea colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin-Răzvan.

Ministrul Afacerilor Interne îşi fundamentează propunerea pe faptul că ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a transmis că au fost efectuate verificările necesare, de securitate şi de legalitate, şi îşi asumă responsabilitatea privind integritatea morală şi profesională a ofiţerului propus", se arată într-un comunicat remis Pro Tv de Administraţia Prezidenţială.

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, cunoscut opiniei publice drept "Fantoma albă" din seara de 10 august, s-a prezentat recent la Parchetul General pentru audieri în dosarul privind violenţele din Piaţa Victoriei, în care au fost puşi sub acuzare şefii Jandarmeriei, Ionuţ Sindile şi Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, cel care a comandat efectiv trupele aflate în Piaţă, şi un secretar de stat din MAI.

În apărarea lui, colonelul Paraschiv a susţinut că a acţionat "în limitele legii" şi că îşi asumă faptele sale şi ale subordonaţilor săi.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.