E oficial: Fostul ţar al securităţii chineze implicat în furtul de organe extrase pe viu

Medici cărând organe pentru transplant la un spital din provincia Henan, China, 16 august  2012
Medici cărând organe pentru transplant la un spital din provincia Henan, China, 16 august  2012 (Sohu.com)

Într-o schimbare şocantă a poziţiei sale publice, oficialul însărcinat cu coodonarea transplanturilor de organe din China l-a învinuit pe Zhou Yongkang, fost şef al securităţii chineze şi un susţinător îndelungat al fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, pentru implicarea statului în recoltarea de organe pe viu de la deţinuţii politici.

Practica scandaloasă de recoltare de organe, pe viu, cu forţa, de la dizidenţii închişi ilegal în lagărele de muncă ale Partidului Comunist Chinez a fost dezvăluită de ziarul Epoch Times, după scurgeri de informaţii ale unor surse, în anul 2004.

Remarcile lui Huang Jiefu, director al Comitetului Chinez pentru Transplantul de Organe, au ajutat la confirmarea unei crime pe care niciun oficial de Partid nu a avut dezlegare s-o facă publică încă: utilizarea, atât a condamnaţilor la moarte cât şi a prizonierilor de conştiinţă, ca bănci de organe proaspete, la cerere.

Deţinuţii, sechestraţi în lagăre special amenajate pe lângă spitalele militare chineze, aveau analizele medicale făcute la zi şi erau ţinuţi în aşteptarea unei cereri pe piaţa neagră de organe din China, după care erau sacrificaţi, iar organele lor erau vândute celor bogaţi.

Zhou Yongkang, până nu demult ţarul absolut al Securitaţii Statului, Poliţiei şi sistemului Judiciar, a fost arestat recent ca parte a unei campanii anticorupţie desfăşurată de şeful Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping – o campanie prin care Xi a încercat să îi înlăture şi să îi aresteze pe toţi susţinătorii fostului lider Jiang Zemin.

Mulţi dintre cei arestaţi sunt oficiali de la conducerea Partidului, care l-au ajutat pe fostul lider comunist Jiang Zemin să desfăşoare persecuţia împotriva mişcării spirituale Falun Gong, începută în 1999.

Un raport independent, efectuat de David Kilgour - un fost procuror al Coroanei, din Canada - şi David Matas - un avocat de talie internaţională, a estimat că zeci de mii de practicanţi Falun Gong - o combinaţie de exerciţii line, meditative şi principii morale - au fost executaţi pentru organele lor, sau şi mai îngrozitor, au fost supuşi extracţiei de organe în timp ce se aflau încă în viaţă, pentru ca acestea să fie mai proaspete.

Recunoaşterea semi-oficială a carnajului din spitalele militare chineze a fost făcută de Huang Jiefu, fost viceministru al sănătăţii, într-un interviu cu Phoenix Television, un post TV din Hong Kong afiliat cu Xi Jinping, noul lider chinez.

Pe vremuri propagandist al Partidului, acum Huang se consideră un erou

În discursul său despre luptele eroice purtate împreună cu colegii săi pentru a reforma sistemul abuziv al transplanturilor de organe din China, Huang a declarat: “Când am decis să nu ne mai bazăm pe prizonierii executaţi pentru organele de transplant” a fost “cea mai neajutorată perioadă în care ne-am aflat.”

“Folosirea organelor prizonierilor – acest tip de situaţie atrage o mulţime de probleme dificile şi întunecoase. Înţelegeţi ce vreau să spun?” a întrebat el tânăra reporteră.

“A devenit o zonă murdară, întunecoasă şi neatrăgătoare, a devenit o zonă extrem de sensibilă şi complicată, de fapt a devenit o zonă interzisă”, a continuat el.

Întreaga situaţie s-a datorat influenţei dăunătoare a fostului şef al securităţii, Zhou, după cum s-a exprimat Huang. Dar noua conducere chineză, prin intermediul campaniei sale anticorupţie, l-a susţinut pe Huang şi colegii săi, care ar fi fost capabili să pună în aplicare reformele, a adăugat Huang.

Un ‘tigru mare’

Când a fost întrebat ce “tigru mare”, sau oficial puternic, a reprezentat cel mai mare obstacol, Huang a răspuns rapid: “Era mult prea evident. Toată lumea îl cunoaşte pe tigrul cel mare. Zhou Yongkang este tigrul cel mare; Zhou a fost secretarul nostru pentru politică şi aplicarea legii, iniţial fiind membru al Comitetului Permanent din cadrul Biroului Politic. Toată lumea ştie acest lucru. ... Aşadar, în ceea ce priveşte sursa organelor de la deţinuţii executaţi, nu este foarte clar acest lucru?”.

El a declarat că atât fostul lider chinez Hu Jintao, împreună cu fostul premier Wen Jiabao, cât şi actualul Secretar General Xi Jinping şi actualul premier Li Keqiang susţin eforturile pentru realizarea reformelor.

Huang a mai susţinut că statul chinez se află în mijlocul unor tentative de a-şi modifica dependenţa de prizonieri pentru a acoperi necesarul de organe pentru transplanturi. Dacă astfel de reforme sunt sau nu cu adevărat în derulare, aceasta este o chestiune ce trebuie dezbătută de experţii în acest domeniu.

Problema este că, în încercarea de a se remedia întreaga situaţie, oficiali de vârf precum Zhou sunt singurii invinuiţi pentru aceste crime, deşi pentru zecile sau sutele de mii de transplanturi criminale, a fost necesar un întreg aparat represiv.

Zhou a condus un aparat de supraveghere şi răspândire a violenţei extrem de temut şi sub ochii săi au avut loc abuzuri împotriva prizonierilor pentru organele lor. Totuşi, nu este singurul vinovat.

Recoltare de organe la nivel militar

Mai apoi este generalul chinez Xu Caihou, un oficial militar de rang înalt, concediat, care a fost de asemenea acuzat de monitorizarea abuzurilor comise de armată în privinţa industriei macabre de transplantare ilegală. Xu a permis oficialilor să iniţieze acea formă specială de recoltare în cadrul căreia deţinuţii sunt încă în viaţă atunci când organele lor vitale sunt înlăturate.

Astfel de organe sunt mult mai bune pentru transplanturi deoarece, cu fiecare minut în care un organ nu este străbătut de sânge proaspăt, calitatea sa se degradează.

În cadrul unei emisiuni la un post TV din Hong Kong, un fost chirurg militar binecunoscut din Beijing a declarat că Xu Caihou ar fi responsabil pentru recoltarea de organe. Întâmplător sau nu, acest anunţ a fost făcut cu doar câteva zile înainte de moartea lui Caihou. Momentul morţii sale a generat unele suspiciuni, ţinând cont că a avut loc exact la un an după ce a fost arestat pentru acuzaţii de mită.

Ambii oficiali - Zhou Yongkang şi Xu Caihou - aparţineau cercului intim al lui Jiang Zemin, fostul şef PCC care a iniţiat persecuţia împotriva Falun Gong şi care, conform unui grup pentru monitorizarea drepturilor omului, a ordonat şi implementat recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong.

Xi Jinping, şef al PCC începând cu sfârşitul anului 2012, a depus mult efort în ultimii doi ani pentru a curăţa Partidul de influenţa lui Jiang şi a cercului său – incluzându-i pe cei ca Zhou sau Xu Caihou.

Minciuni constante

Nu este clar dacă recentele declaraţii privind implicarea lui Zhou Yongkang şi Xu Caihou în recoltarea de organe fac parte din aşa zisa campanie anticorupţie a lui Xi Jinping, sau se doreşte ca, prin intermediul lor, să se asigure că Partidul însuşi nu este tras la răspundere pentru uciderea în masă a practicanţilor Falun Gong, în cazul în care întreaga poveste macabră din spatele acestei “afaceri de stat” va ieşi la lumina zilei în viitor.

Comentariile fostului ministru adjunct “arată cât de politizat este Huang Jiefu”, a declarat David Matas, un co-autor al unui raport privind recoltarea de organe pe viu de la practicanţi Falun Gong. “El declară ceea ce crede că poate să declare în actualul context politic. El nu ne oferă fapte, ci ne oferă doar ceea ce îi permite situaţia politică.”

David Kilgour, coleg cu Matas şi de asemenea co-autor al raportului “Recoltarea Sângeroasă”, a declarat că Huang a fost un mincinos desăvârşit în trecut, când nega cu tărie învinuirile celor doi şi se incurca în cifrele statisticilor oficiale, şi că nu e posibil de crezut decât că el ar putea fi capabil să repete linia oficială de moment a Partidului: “Huang Jiefu nu a recunoscut niciodată că organele provin de la practicanţi Falun Gong. El susţine că este vorba doar de deţinuţi. El a minţit în legătură cu această practică [a recoltării de organe] în mod constant, pretinzând că victimele Falun Gong nu sunt surse ale organelor”, a declarat Kilgour.

Nu există niciun dubiu că Zhou, în funcţia de şef al aparatului securităţii de stat, ar fi avut un rol, poate esenţial, în folosirea practicanţilor Falun Gong pentru recoltarea de organe. Dar dacă recoltarea a început în anul 2000, aşa cum indică dovezile, atunci această afacere macabră a început înainte ca Zhou să ajungă şef al securităţii.

O reformă falsă sau reală?

Un alt element de confuzie în cazul recentelor mărturii este intenţia lor generală: Huang Jiefu susţine din nou că depune mari eforturi pentru construirea unui sistem care nu va folosi niciodată organe de la deţinuţi de orice fel. Doar cetăţenii care îşi donează voluntar organele vor fi incluşi în sistemul de distribuire oficial şi computerizat, un sistem care aparent ar trebui să ofere garanţii că aceia care au cea mai mare nevoie de organe le vor obţine, a declarat Huang.

Totuşi, cu doar câteva luni în urmă, Huang a schimbat, în mai multe interviuri, definiţia unei donaţii voluntare, de fapt reclasificând deţinuţii ca fiind “cetăţeni” care au dreptul de a-şi dona organele. “Nu spun că suntem împotriva donaţiilor de la prizonierii ce urmează să fie executaţi. ... Dacă un deţinut condamnat la moarte îşi găseşte cu adevărat conştiinţa, atunci nu va fi neapărat exclus din sistem”, a declarat Huang în cadrul unui interviu cu Phoenix Television.

Cotidianul China, ziarul oficial în limba chineză al regimului comunist chinez, a publicat în decembrie 2014 un articol în care a specificat clar că “prizonierii se numără printre candidaţii calificaţi pentru donaţii”, citându-l pe Huang Jiefu.

Un joc al cuvintelor

Acest joc al cuvintelor – reclasificarea prizonierilor ca fiind cetăţeni care au dreptul de a dona organe – pare să se deruleze în continuare.

Ethan Gutmann, fost analist la Brookings Institute şi autor al unei cărţi despre recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, a comparat recentele mişcări cu cele observate în timpul domniei lui Joseph Stalin. “Pentru membrii Partidului, pentru doctorii care trebuie să ştie, Huang Jiefu oferă un interviu care este improbabil să fie preluat în străinătate, şi susţine: Nu vă îngrijoraţi. Prizonierii vor face donaţii voluntare acum”, a scris Gutmann într-un email.

Gutmann a continuat: “Şi apoi, de dragul percepţiilor occidentale, Huang Jiefu susţine că prizonierilor nu li se recoltează organe deloc. Dar totul este prea grăbit. Şi nici nu este o minciună bună. Numai vesticii care îşi doresc cu adevărat să fie înşelaţi ar accepta o astfel de momeală şi manipulare evidentă.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.