Ebola - OMS admite că a eşuat să răspundă la timp, dă vina pe alţii

Membrii Crucii Roşii Liberiene caută trupuri neînsufleţite în Monrovia, Liberia, în 3 octombrie 2014. Virusul Ebola a afectat puternic serviciile medicale deja slăbite ale ţării.
Membrii Crucii Roşii Liberiene caută trupuri neînsufleţite în Monrovia, Liberia, în 3 octombrie 2014. Virusul Ebola a afectat puternic serviciile medicale deja slăbite ale ţării. (Pascal Guyot/AFP/Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut că a eşuat să oprească epidemia Ebola, devenită acum virală, dând vina pe personalul incompetent şi lipsa de informaţii.

"Aproape toţi cei implicaţi în răspunsul la focarul de Ebola nu au reuşit să vadă ceva destul de clar", a notat OMS într-un proiect de document intern obţinut de Associated Press, menţionând că experţii ar fi trebuit să-şi fi dat seama că metodele tradiţionale de izolare ale bolii infecţioase nu vor funcţiona într-o o regiune cu frontierele penetrabile şi în care sistemele de sănătate sunt nefuncţionale.

Agenţia de sănătate a ONU a recunoscut că, uneori, chiar şi propria sa birocraţie a fost o problemă. Aceasta a remarcat că numirile şefilor birourilor OMS în Africa sunt "motivate politic", acestea fiind făcute de către directorul OMS regional pentru Africa, Dr. Luis Sambo, care nu raportează şefului agenţiei în Geneva, Dr. Margaret Chan.

OMS este agenţie specializată de sănătate a ONU, responsabilă pentru stabilirea standardelor de sănătate la nivel mondial şi coordonarea răspunsului global la focarele de boli.

Dr. Peter Piot, co-descoperitor al virusului Ebola, a fost de acord într-un interviu, vineri, că OMS a acţionat mult prea lent, în mare parte din cauza biroului său din Africa.

"Biroul regional în Africa, este primul pe linia frontului", a declarat el la biroul său din Londra. "Iar ei n-au făcut nimic. Acest birou nu este cu adevărat competent".

Piot, director al Şcolii de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra se întreabă acum de ce a fost nevoie de cinci luni şi 1.000 de decese înainte ca OMS să declare Ebola o urgenţă de sănătate internaţională - în luna august.

"Am cerut declararea stării de urgenţă în luna iulie şi începerea operaţiunilor militare", a spus Piot. Dar el a remarcat că OMS ar fi fost speriată de experienţa sa în timpul pandemiei de gripă porcină din 2009, când a fost criticată pentru exagerarea situaţiei.

La sfârşitul lunii aprilie, în timpul unei teleconferinţe cu tema Ebola a experţilor de boli infecţioase, care a inclus OMS, "Medici Fără Frontiere" şi "Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor" din SUA, aparent, au fost ridicate întrebări cu privire la performanţa experţilor OMS. Au existat voci care afirmau că nu toţi experţii s-ar fi deranjat să trimită rapoartele despre Ebola la sediul OMS.

Agenţia OMS a declarat că a fost "deosebit de alarmată" de faptul că şeful biroului din Guineea a refuzat să ajute la obţinerea vizelor pentru o echipă de experţi Ebola şi că ajutoare în valoare de 500,000 de dolari au fost blocate de obstacole administrative. Guineea, împreună cu Sierra Leone şi Liberia, este una dintre ţările cele mai afectate de actuala epidemie, având 843 de decese cauzate de Ebola până în prezent.

Focarul de Ebola a ucis deja 4484 de persoane în Africa de Vest şi OMS declară că în termen de două luni, ar putea urma încă 10.000 de cazuri de Ebola săptămânal, dacă nu se iau mai multe măsuri de combatere a epidemiei.

Când organizaţia "Medici Fără Frontiere" a început să avertizeze în aprilie că epidemia de Ebola a scăpat de sub control, pe social media a izbucnit o dispută între organizaţie şi un purtător de cuvânt al OMS, care a insistat că focarul infecţios se afla sub control.

La o reuniune a reţelei de experţi epidemiologi ai OMS din luna iunie, Dr. Bruce Aylward, care se ocupă în mod normal de eradicarea poliomielitei, a alertat-o pe dr. Chan despre problemele grave ridicate cu privire la conducerea OMS în Africa de Vest. El a scris un e-mail în care arăta că unii parteneri ai agenţiei OMS - inclusiv agenţii naţionale de sănătate şi organizaţii de caritate - credeau că OMS făcea "compromisuri, mai degrabă decât ajuta" cu privire la răspunsul la Ebola şi că "nici una din ştirile despre performanţa OMS nu este bună".

Cinci zile mai târziu, Chan a primit o scrisoare de şase pagini de la reţeaua de experţi a agenţiei, în care se precizau deficienţele grave ale OMS cu privire la răspunsul agenţiei la virusul mortal.

Alţi experţi au declarat că era imposibil de prevăzut că primele cazuri Ebola din Guineea ar declanşa cel mai mare focar din toate timpurile al bolii letale.

"Au fost o mulţime de greşeli făcute de către OMS, dar o mulţime din cele mai strălucite minţi din domeniul sănătăţii publice s-ar fi gândit că am putea rezolva situaţia în luna iulie", a declarat Michael Osterholm, un expert de boli infecţioase de la Universitatea din Minnesota.

"Până când ne-am dat seama cât de grave erau lucrurile, Djinul (spiritul din lampa lui Alladin - n.r) ieşise deja din sticlă", a spus el.

Osterholm a declarat că agenţia de sănătate a ONU nu era singura organizaţie de vină.

"Dacă dăm vina OMS pentru scăparea situaţiei de sub control, întreaga lume a scăpat situaţia de sub control într-un fel", a remarcat el. "Nimeni nu este de vină pentru că toată lumea este de vină".