Ebola: Peace Corps îşi retrage voluntarii din Africa de Vest

Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola.
Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola. (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Organizaţia americană Peace Corps a informat miercuri că îşi va retrage voluntarii din Liberia, Sierra Leone şi Guineea pe fundalul răspândirii virusului Ebola în Africa de Vest.

Măsura este "provizorie", a anunţat agenţia americană, citată de Agerpres, data la care voluntarii vor reveni în respectivele ţări urmând a fi hotărâtă "ulterior".

Peace Corps a anunţat că doi din cei 340 de voluntari ai săi au intrat în contact cu o persoană ce a murit din cauza virusului Ebola, fără să spună despre ce ţară din Africa de Vest este vorba. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei a precizat însă că voluntarii cu pricina nu au simptome şi sunt la izolare şi sub observaţie.

Reamintim că diplomaţia americană a confirmat miercuri "moartea unui american în Nigeria după ce a contractat virusul în Liberia", Departamentul de Stat al SUA a anunţat că cel puţin alţi doi cetăţeni americani au fost contaminaţi.

Conform ultimelor date prezentate vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), numărul victimelor cauzate de virusul Ebola a ajuns la aproape 1.100 de cazuri şi 660 de morţi, dintre care 28 de decese între 18 şi 20 iulie în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

Medici Fără Frontiere (MFF) a anunţat pentru Telegraph că cel puţin 1.500 de persoane care ar fi putut intra în contact cu pacienţii infectaţi nu au putut fi depistate de autorităţi.

Este prima oară când virusul ajunge în partea vestică a continentului african, în timp ce epidemiile iniţiale de Ebola au fost restrânse pe teritoriile ţărilor centrafricane, cum ar fi Uganda şi Republica Democrată Congo.

Virusul Ebola, care provoacă febră hemoragică, este întâlnit în teritoriile ţărilor centrafricane, cum ar fi Uganda şi Congo, fiind depistat pentru prima dată în anul 1976. Numele său vine de la un râu din Republica Democrată Congo (fostă Zair), unde, în anul respectiv, s-au îmbolnăvit peste 300 de oameni de această maladie.

Rata mortalităţii la oameni este între 25% şi 90%. Din cauza numărului mic al locurilor din spitale în cele trei ţări şi a lipsei de medicamente şi de personal medical, situaţia este scăpată de sub control. Totodată, doctorii se tem că s-ar putea răspândi mai departe din cauza sutelor de victime potenţiale care nu au venit să ceară ajutor.

Acesta este unul dintre cele mai periculoase virusuri cunoscute până acum. Boala este cunoscută şi ca febra hemoragică Ebola. Cei infestaţi prezintă artrită, dureri de spate, frisoane, diaree, oboseală, febră, dureri de cap, stare generală de rău, greaţă, durere în gât şi vărsături.

Acest virus se transmite în contact direct cu sângele, cu fluidele corpului - inclusiv sudoare şi salivă -, cu ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate.

Virusul rămâne contagios chiar dacă persoana infectată moare. De asemenea, acesta se poate transmite şi în timpul manevrării cadavrelor infectate.

Nu există niciun vaccin omologat şi nici medicamente care să lupte eficient împotriva virusului Ebola. Bolnavul este izolat şi i se administrează antivirale, iar şansele de supravieţuire cresc atunci când victimele primesc tratamente medicale din timp.

Aproximativ 90% din persoanele infectate de Ebola mor în urma expunerii la virusul contagios.