Echipă de români a cucerit vârful Ama Dablam din Himalaya, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi

Singuri pe muntele de pe care alpiniştii din alte ţări s-au retras din cauza condiţiilor şi a vremii, Marius Gane, Teo Vlad şi Zsolt Torok au atins, pe 9 mai vârful Ama Dablam.
Teofil Vlad si Zsolt Torok pe vârf
Teofil Vlad si Zsolt Torok pe vârf (blimunda-walk.blogspot.ro)
Se încarcă player-ul...

Echipa de alpinişti români pornită spre Himalaya în data de 17 aprilie va reveni, duminică, 22 mai în ţară, după ce a cucerit vârful Ama Dablam.

Deşi are "numai" 6812m, Ama Dablam este considerat unul dintre cele mai grele vârfuri. Ama Dablam ("Colierul Mamei") a fost abordat de echipa românească pe creasta de sud-vest cu trei tabere, dintre care ultima chiar sub gheţarul Dablam. În data de 9 mai trei dintre cei 5 participanţi au ajuns pe vârf, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să aibă ghizi locali, şerpaşi.

Echipa Ama Dablam 2016 - Romeo Popa, Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Octavian Petre
Echipa Ama Dablam 2016 - Romeo Popa, Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Octavian Petre (https://www.facebook.com/zsolt.torok.75)

"Am avut trei tabere. Am fost singuri pe munte. Celelalte echipe s-au retras din cauza condiţiilor şi vremii. Ninsoare zilnic. O ascensiune tehnică. Dacă publicul a fost obişnuit să perceapă alpinismul ca pe un urcuş pe cei mai înalţi munţi şi s-a pierdut esenţa aceea cu căţăratul pe pereţi abrupţi de stâncă şi gheaţă, atunci Ama Dablam este o ocazie de a reda un exemplu de ceea ce înseamnă căţărare la altitudine. Dificultăţile sunt date de pereţi de stâncă şi în ultima parte de un versant de gheaţă. Dacă în sezonul de toamnă de obicei muntele este în totalitate amenajat cu corzi fixe, acum pe mare parte din traseu a trebuit să ne descurcăm singuri cu corzile noastre ca şi cum ne-am fi căţărat în Carpaţi, doar că era la aproape 7000m. Ziua cu vârful a fost dramatică, a durat 23 de ore. Am ajuns eu, Marius Gane şi Zsolt Torok. În sezon au mai ajuns doar 4 alpinişti, toţi de top. Cel mai cunoscut dintre ei Jonathan Grifith.", a declarat Teo Vlad, citat de blimunda-walk.blogspot.ro.

Marius Gane pe vârf
Marius Gane pe vârf (blimunda-walk.blogspot.ro)

Mai multe informaţii despre expediţie puteţi accesa aici