Echipă finanţată de NATO consiliază Facebook cu privire la identificarea şi eliminarea “propagandei”

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

În săptămâna în care conturile de social media ale lui Alex Jones au fost şterse de pe Facebook, Apple, Spotify şi Google, şi când pare a fi lansată o campanie de suprimare a altor personalităţi media alternative – inclusiv a unor proeminenţi libertarieni, în special directorul Ron Paul Institute şi Scott Horton Show, ale căror conturi de Twitter au fost suspendate – aflăm că think tank-ul american Consiliul Atlantic (Atlantic Council) consiliază în mod direct Facebook cu privire la identificarea şi eliminarea “interferenţei străine” de pe populara platformă.

Deşi iniţiativa a fost dezvăluită pentru prima dată în luna mai printr-un comunicat media oficial al Facebook, de atunci au ieşit la iveală noi detalii privind rolul controversatului think tank, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Aparent, întregul parteneriat intenţionează să manifeste mai multă obiectivitate şi neutralitate în procesul de eliminare a conturilor false care ar putea fi operate de state străine ostile.

Şi, după cum confirmă un nou raport Reuters, Facebook este acum un donator de top al Consiliului Atlantic, alături de guverne occidentale, regimuri autocrate din Golf, NATO, diverse ramuri ale armatei americane şi un număr de contractori şi corporaţii majore în domeniul apărării.

Mai mult, echipa de 4 persoane care administrează Laboratorul de Cercetări Digitale (DFR Lab) al Consiliului Atlantic este condusă de Graham Brookie, un fost consilier al Consiliului pentru Securitatea Naţională în ultimii patru ani ai administraţiei Obama. De asemenea, Brookie este şi fondatorul acestui laborator.

Aparent, activitatea grupului a fost deja instrumentală în decizia Facebook de a lua măsuri împotriva a peste 24 de pagini “suspecte” care ar aparţine unor potenţiali actori străini, precum Rusia.

Potrivit Reuters: “Facebook foloseşte grupul pentru a-şi amplifica investigaţiile asupra interferenţei străine. Săptămâna trecută, compania a afirmat că a blocat 32 de pagini şi conturi suspecte care ar fi fost administrate de activişti de stânga şi din rândul minorităţilor. În timp ce unii oficiali americani au afirmat că respectivele pagini şi conturi ar fi munca unor agenţi ruşi, Facebook a susţinut că nu ştie sigur dacă acesta este cazul.

Este bizar că deşi Facebook a susţinut că nu este sigură de acuzaţii, a şters totuşi acele conturi şi pagini.

Se pare că alianţa Facebook - Consiliul Atlantic a luat naştere deoarece gigantul hi-tech a căutat cu disperare un ajutor extern “neutru” după ce a ajuns ţinta unui val puternic de critici publice – în special din partea unor lideri ai Congresului SUA şi ai unor analişti media proeminenţi – pentru că aparent ar fi permis unor conturi ale propagandei ruseşti să opereze înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

Reuters a mai precizat: “Dar laboratorul şi Consiliul Atlantic furnizează expertiză geopolitică şi permite companiei Facebook să se distanţeze de declaraţiile sensibile”. Acest lucru are rolul de a calma orice potenţial conflict de interese care ar putea apărea în timp ce ce Facebook pare să obţină o prezenţă tot mai mare pe pieţe străine emergente.

Alex Stamos, directorul departamentului de securitate a informaţiei la Facebook, a declarat recent reporterilor: “Companii precum cea a noastră nu au informaţiile necesare pentru a evalua relaţia dintre motivaţiile politice pe care le deducem despre un adversar şi obiectivele politice ale unui stat-naţiune”. El a mai explicat că Facebook va colecta dovezi digitale suspecte şi le va prezenta “cercetătorilor şi autorităţilor”.

Începând cel puţin cu luna mai, când a fost anunţată pentru prima dată relaţia, DFR Lab a avut un rol cheie în acest proces de verificare a ceea ce constituie interferenţă străină sau propagandă desfăşurată de un stat ostil.

În ceea ce priveşte finanţarea DFR Lab, Reuters a precizat următoarele:

“Facebook a donat laboratorului în luna mai o sumă nedezvăluită care a fost suficientă pentru a propulsa compania în capul listei de donatori a Consiliului Atlantic, alături de guvernul britanic, a afirmat Graham Brookie, care conduce laboratorul.

“Angajaţi Facebook au afirmat în privat în ultimele câteva luni că directorul general Mark Zuckerberg doreşte să evite multe dintre cele mai sensibile decizii politice, lăsând verificarea faptelor în mâinile grupurilor media şi geopolitica în mâinile think tank-urilor”.

Gigantul Facebook a luat această decizie pentru a da asigurări că rămâne neutru din punct de vedere politic, deşi Consiliul Atlantic cu greu poate fi etichetat ca o entitate neutră, după cum indică o scurtă examinare a principalilor săi donatori, precizează Zero Hedge.