"Economia se sufocă şi la un moment dat va cădea" - Mircea Coşea

Nu demult, Eugen Teodorovici dădea asigurări că o nouă criză economică nu va veni. Cât de fundamentate sunt aceste asigurări? În opinia profesorului Mircea Coşea, situaţia stă cu totul diferit.
.
. (Epoch Times România)

În timp ce ministrul de Finanţe dă, senin, asigurări că nu vine nicio criză, nu de aceeaşi părere este şi profesorul univ. dr. Mircea Coşea. Potrivit acestuia, există posibilitatea ca România să intre în criză şi să nu-şi mai poată onora plăţile, în condiţiile în care avem acum 3 deficite în creştere rapidă şi la un loc creează imaginea unei economii care se sufocă, nu mai are potenţial.

Coşea a explicat, într-un interviu acordat Ziare.com, că dacă guvernul va continua să se împrumute pentru a plăti salariile şi pensiile, lucrurile vor intra într-o curbă inevitabilă care va duce la căderea economiei.

Mai mult, prof. Coşea estimează că inflaţia va continua să crească şi îl critică sever pe guvernatorul BNR: "Trebuia să majoreze acum două săptămâni dobânda de referinţă, ca să mai tempereze inflaţia. Nu a făcut-o la cererea guvernului?"

"Situaţia este foarte gravă pentru că o economie intră într-o situaţie periculoasă atunci când există aşa-numita aliniere a planetelor, adică alinierea deficitelor. Avem acum 3 deficite în creştere rapidă şi la un loc creează imaginea unei economii care se sufocă, nu mai are potenţial.

Deficitul bugetar a crescut în primele luni foarte mult şi cu o viteză pe care nu am văzut-o până acum. Avem deficitul balanţei comerciale, adică importul este cu mult mai mare decât exportul, cu consecinţe pe curs şi pe inflaţie. A apărut şi deficitul contului curent, care este o expresie mai sintetică a celor două şi arată că România este în dificultate faţă de plăţile pe care le face în exterior.

Deci a fost semnalată posibilitatea declanşării unei crize. N-aş vrea să speriem lumea că va fi ca în 2009. Criza în România înseamnă o dificultate majoră a bugetului de a onora plăţile", a declarat Coşea.

Interviul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie