Editor din Hong Kong, recent eliberat din China, sfidează Beijingul şi conduce un protest

Unul dintre editorii răpiţi din Hong Kong, eliberat recent din China, a declarat că a fost interogat luni de zile de către autorităţile chineze. În schimbul eliberării sale condiţionate, Lam Wing-kee ar fi trebuit să înmâneze regimului chinez date privind clienţii editurii la care lucrează.
Editorul din Hong Kong Lam Wing-kee.
Editorul din Hong Kong Lam Wing-kee. (Captură Foto)

Un editor din Hong Kong, care susţine că a fost legat la ochi, interogat şi arestat în China, a sfidat Beijingul, conducând un protest la Hong kong, cerând autorităţilor oraşului să ofere răspunsuri în acest caz.

Lam Wing-kee este unul dintre editorii răpiţi de agenţi ai Beijingului anul trecut – deoarece lucrau pentru o editură care îndrăznea să publice cărţi controversate despre politicieni chinezi de vârf.

Lam a apărut după căteva săptămâni în China, la televiziunea de stat, făcându-şi autocritica în stil maoist, susţinând că ar fi publicat "cărţi interzise".

Cazul editorilor răpiţi a captat atenţia comunităţii internaţionale şi a Parlamentului European.

Revenirea editorului în Hong Kong a reaprins temerile că Beijingul strânge laţul asupra oraşului semiautonom, iar dezvăluirile făcute săptămâna trecută de Lam privind arestarea sa în China au amplificat rănile nevindecate ale Revoluţiei Umbrelelor.

Lam a declarat sâmbătă pentru AFP că nu îi este teamă de încălcarea condiţiilor eliberării sale - interdicţia de a nu face dezvăluiri publice şi obligaţia de a reveni în China.

“Nu îmi este teamă deoarece sunt atât de mulţi oameni aici”, a declarat Lam, fiind înconjurat de peste 1.000 de susţinători care s-au întâlnit în Hong Kong pentru a protesta împotriva detenţiei sale şi pentru a cere răspunsuri din partea autorităţilor oraşului în legătură cu situaţia şi cazul editorilor.

Lam a declarat că i s-a permis marţea trecută să se întoarcă în Hong Kong cu condiţia să se reîntoarcă joi în China, sub obligaţia de a aduce în China un hard disc cu datele clienţilor editurii în care lucrează. El a precizat că nu doreşte să predea datele şi că a decis în schimb să facă declaraţii publice despre întreaga situaţie.

Lam a adăugat că a fost contactat de politia din hong Kong, dar că nu le-a răspuns încă.

Manifestanţii, afişând bannere pe care era scris “Luptăm până la capăt”, au mărşăluit de la editura Causeway Bay până la Liason Office cu China.

Acolo, manifestanţii au ars un steag al Partidului Comunist Chinez cu o poză a preşedintelui chinez Xi Jinping şi au aruncat pliante ce conţineau fotografia lui Lam peste gardul Liason Office. Ulterior, grupul de manifestanţi s-a dispersat paşnic.

Lam a părăsit grupul de manifestanţi înainte ca acesta să ajungă la Liason Office.

În cadrul unei conferinţe de presă surpriză desfăşurată joia trecută, Lam a declarat că a fost legat la ochi şi transportat în nordul Chinei, după ce a trecut graniţa pentru a-şi vizita prietena în octombrie 2015.

Lam a precizat că a fost închis într-o cameră, interogat luni de zile şi forţat să semneze că renunţă la dreptul pentru un avocat sau dreptul pentru a-şi contacta familia.

În plus, el a mai declarat că, de frică, a fost nevoit să recite la televiziunea chineză de stat o mărturisire dinainte pregătită de poliţie, în care afirma că a făcut comerţ cu cărţi interzise.