Eduard Harunjen este Procurorul General al R.Moldova. Preşedintele ţării a semnat decretul

Imediat ce a fost anunţat concursul pentru funcţia de Procuror General, Maia Sandu scria pe contul său de Facebook că acest concurs nu este decât o mimare a reformei procuraturii, şi că din anumite surse cunoştea că Harunjen va fi în fruntea Procuraturii Generale.
Ceremonia de depunerea a jurământului. Procurorul desemnat, Eduard Harunjen
Ceremonia de depunerea a jurământului. Procurorul desemnat, Eduard Harunjen (preşedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat pe repede înainte decretul de numire a procurorului general interimar, Eduard Harunjen în funcţia de Procuror General pentru un mandat de şapte ani, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Acest lucru s-a întâmplat la o zi duăpă desfăşurarea concursului care a avut loc miercuri 7 decembrie.

„După recepţionarea materialelor, candidatul a fost invitat la Preşedinţie. Conform legii, procurorul general numit trebuie să depună jurământul în aceeaşi zi după semnarea decretului, în faţa preşedintelui şi a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”, a precizat Ion Păduraru, consilier al şefului statului, pentru Anticorupţie.md.

Astfel, „în conformitate cu prevederile legale, după semnarea decretului, domnul Harunjen a depus jurământul în faţa Preşedintelui Republicii Moldova şi a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Menţionăm că după proba de interviu desfăşurată miercuri, la care au participat şase persoane înscrise în concurs pentru funcţia de procuror general, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au decis să-l propună pe actualul procuror general interimar Eduard Harunjen în funcţia de procuror general. La concurs au mai participat doi dintre adjuncţii procurorului general – Iurii Garaba şi Igor Serbinov, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, procurorul-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Igor Popa şi procurorul din Procuratura Ciocana, municipiul Chişinău, Ruslan Caşu. Eduard Harunjen a obţinut cel mai înalt punctaj – 68,58.

După anunţarea rezultatelor, Harunjen a declarat că i-ar fi avut în calitate de contracandidaţi pe cei mai buni procurori de la acest moment, iar concursul a fost unul dificil, dar corect. „A fost un concurs complicat, de două luni, cu provocări continue. Nu ştiu dacă preşedintele va accepta candidatura mea. Nu sunt cel care poate face pronosticuri, dar legea prevede ca acest concurs are acest format. Concursul a fost unul transparent”, a conchis Eduard Harunjen, conform sursei citate.

În replică, liderul fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate a menţionat într-un mesaj pe contul său de Facebook că prin decizia luată, actuala guvernarea „a decis să amâne lupta împotriva corupţiei cu 7 ani. Un Consiliu Superior al Procurorilor ilegal a făcut un concurs mimat şi a "ales" un nou-vechi procuror, care, din întâmplare, este şi şeful membrilor comisiei de selectare. Dacă Harunjen e numit în funcţie, vom avea în continuare o procuratură subordonată politic, neputincioasă în faţa corupţiei mari. Oricât de serioase ar fi reformele anunţate de această guvernare, politica de cadre trădează adevăratul sens al acestora”.

Şi preşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase consideră desemnarea lui Harunjen în calitate de procuror general ca fiind o sfidare a legii, a opiniei publice naţionale şi internaţionale, dar şi a bunului simţ.

„Un penal de calibru în fruntea Procuraturii. Atâta timp cât ţara va fi guvernată de această grupare criminală condusă de Plahotniuc, în funcţiile cheie vor fi instalate persoane certate cu legea, vulnerabile, locul cărora, într-un stat de drept, cu justiţie şi democraţie funcţionale, ar fi la puşcărie.

E de datoria noastră a cetăţenilor şi a opoziţiei antioligarhice să ne opunem acestui dezmăţ prin toate mijloacele legale posibile”, a scris liderul PPPDA pe un cont de socializare.

Şi Igor Dodon a comentat numirea lui Harunjen la funcţia de Procuror General, în stilul său, continuând să-i acuze pe Maia Sandu şi Andrei Năstase că, prin acţiunile lor, ei, de fapt, nu ar lupta cu guvernarea şi s-ar răzbuna pe el.

„Aveţi procuror. Probabil Coordonatorul acum vă aplaudă. Am propus să discutăm imediat după alegeri, pe 14 noiembrie. Aţi refuzat. În loc să luptaţi cu guvernarea, aţi ales să vă răzbunaţi pe mine”, a specificat Dodon, omiţând faptul că, o mare parte a analiştilor politici, atât din ţară cât şi de peste hotare consideră că cel care a făcut târg cu Vlad Plahotniuc, numit şi „coordonatorul” ar fi chiar Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe