Efectele legii graţierii. PSD ar putea scoate de după gratii peste 3700 de deţinuţi

Concepută, potrivit opoziţiei, pentru a scoate din închisoare personaje precum Dan Voiculescu şi Nicuşor Constantinescu, legea graţierii ar putea avea, finalmente, cel puţin 3700 de beneficiari, condamnaţi pentru tot felul de infracţiuni.
(Captură Foto)

Dacă va intra în vigoare în forma în care este, ordonanţa graţierilor ar urma să scoată de după gratii peste 3.700 de deţinuţi, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

"Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o analiză a efectivelor de deţinuţi, rezultând următoarea situaţie: 1.625 persoane condamnate la pedeapsa închisorii de până la 5 ani inclusiv; 856 persoane condamnate la pedeapsa închisorii care au împlinit vârsta de 60 de ani; 14 femei însărcinate; 1.213 persoane care au în întreţinere minori cu vârstă de până la 5 ani; 26 persoane diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale, din care nouă se află în custodia unităţilor penitenciare iar restul beneficiază de întreruperea executării pedepsei privative de libertate", se precizează într-un comunicat al ANP, citat de Agerpres.

ANP mai precizează că situaţia finală poate fi realizată şi comunicată numai după analiza efectivă a dosarelor individuale ale persoanelor private de libertate de către comisiile de specialitate.

Reamintim că o ordonanţă elaborată de Ministerul Justiţiei - dar care ar fi fost elaborată, potrivit cursdeguvernare.ro, de pe un calculator din cancelaria lui Liviu Dragnea - prevede graţieri integrale şi parţiale pentru deţinuţi. Dacă în ceea ce priveşte graţierile integrale, care se aplică celor condamnaţi la (şi până la) 5 ani de închisoare, ordonanţa prevede nişte restricţii, respectiv îi exclude pe corupţi, hoţi, violatori, ucigaşi, tâlhari, pedofili etc., graţierea parţială poate fi acordată tuturor celor ce au împlinit 60 de ani, au copii sub 5 ani în întreţinere sau au boli incurabile, fie ei corupţi sau pedofili.

Mai mult, beneficiarii de graţieri parţiale pot ieşi din închisoare fără să fie condiţionaţi de returnarea prejudiciului, rămânând ca statul să-şi bată capul cum să recupereze de la ei banii furaţi.

Vestea despre intenţia Puterii de a transforma în lege acest proiect a determinat mii de români să iasă în stradă miercuri seara pentru a protesta şi se anunţă noi proteste şi duminică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne