Efectul venirii minerilor în Bucureşti: 20% dintre managerii CE Oltenia rămân fără post

Ministrul Energiei a dat, vineri, asigurări că nu există pericolul intrării CE Oltenia în insolvenţă şi a anunţat că 100 cadre de conducere de la CE Oltenia vor pleca acasă.
Victor Grigorescu
Victor Grigorescu (facebook.com)

Ministrul Energiei a anunţat vineri, la patru zile de la venirea minerilor pe jos, în Bucureşti, că noua organigramă a Complexului Energetic Oltenia, care va intra în vigoare la 30 iunie, va conţine cu 20% mai puţine posturi de conducere.

"La CE Oltenia există o nouă organigramă, care va intra în vigoare la 30 iunie şi care prevede că 20% din posturile de conducere vor dispărea, adică aproximativ 100 de oameni. Această organigramă trebuie discutată cu partenerii sociali", a spus ministrul., respectiv mai puţin cu aproximativ 100 de oameni, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Energiei a mai adăugat că aşteaptă de la CE Oltenia un plan de redresare complex, agreat cu partenerii sociali şi a dat asigurări că "nu există posibilitatea sau spectrul insolvenţei la CE Oltenia."

"Complexul are trei lucruri de făcut. În primul rând este nevoie de un plan de eficientizare, agreat cu partenerii sociali. În al doilea rând, există de mai mulţi ani discuţii pentru proiecte mari de investiţii care vor crea o piaţă pentru cărbunele din Oltenia. Aceste discuţii trebuie clarificate şi chiar merită să tragem o concluzie, pentru că vorbim de o piaţă nouă pentru 95% din producţia actuală de cărbune din Oltenia", a subliniat ministrul, adăugând că, în al treilea rând, CE Oltenia trebuie să stabilească ce vrea să modernizeze.

Reamintim că luni, circa 300 de mineri au ajuns în Capitală, parte dintre ei veniţi pe jos din Valea Jiului, într-un marş epuizat de o săptămână. Nemulţumiţi că în timp ce la societăţile ce produc energie pe baza de cărbune se fac disponibilizări România importă energie din alte ţări, minerii au cerut Guvernului că piaţa de energie să fie echilibrată şi să nu mai aibă prioritate energia regenerabilă, iar cea pe cărbune să fie preluată de SEN numai când vremea este nefavorabilă.

Sindicaliştii de la CE Oltenia au reamintit că existenţa şi buna funcţionare a CEO este vitală pentru sistemul energetic românesc, de ele depinzând evitarea unui blackout, căci spre deosebire de energia hidro, care depinde de nivelul precipitaţiilor sau de cea eoliană, care depinde de vânt, energia din cărbune reprezintă un back-up sigur, nedepinzând de vreme.

Reamintim că CEO, condusă, până de curând, de Laurenţiu Ciurel, actualmente protagonist de dosar penal alături de Dan Şova şi Victor Ponta a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne