Eforturi internaţionale pentru a opri recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong din China

David Kilgour, fost secretar canadian pentru Asia-Pacific
David Kilgour, fost secretar canadian pentru Asia-Pacific (Evan Ning / The Epoch Times)

Civilizaţia veche de 5000 de ani a Chinei a oferit mult lumii întregi şi merită mult respect. În acest raport, cu toate acestea, se pune accentul pe practicile partidului-stat importate de la marxism-leninismul european din 1949 până în prezent. Represiunea sistematică a persoanelor vizate şi a grupurilor considerate "duşmani" ai partidului a dus, printre altele, la jaful de organe vitale pe scară largă de la practicanţii Falun Gong cu de a obţine beneficii financiare din transplant.

Începând cu anii 1950, nu a trecut nici măcar un deceniu fără ca violenţa Partidului-stat să nu fie îndreptată către segmente ale populaţiei care au fost etichetate drept "contrarevoluţionare". Aceasta include "Marele Salt Înainte" al lui Mao Zedong, care a dus la moartea prin înfometare a unui număr între 25 şi 40 de milioane de chinezi în perioada 1959 - 1961, Revoluţia Culturală, represiunea din 1989 a mişcării democratice, precum şi persecuţia împotriva Falun Gong începând din 1999.

De la încurajare la persecuţie

Atunci când exerciţiile şi principiile Falun Gong au fost iniţial introduse publicului chinez în 1992, Partidul-stat nu numai că a consimţit amploarea sa, dar a şi asistat, invitându-l pe fondatorul şcoli Falun Gong să predea în instituţii guvernamentale şi a lăudat Falun Gong pentru beneficiile pe care le aduce la îmbunătăţirea sănătaţii publice şi eticii.

Cu cât mişcarea se amplifica mai mult, cu atât mai mult creştea şi rezistenţa pe care o întâlnea - fără nicio îndoială deoarece unii lideri ai partidului se temeau de orice grup mare, independent. După ce cartea Falun Gong a devenit un best-seller în 1996, a fost interzisă. La mijlocul anilor '90, când un sondaj al Guvernului a estimat că peste 70 de milioane de cetăţeni erau practicanţi, număr care depăşea numărul membrilor partidului comunist, mass-media Partidului-stat a început să atace mişcarea şi agenţii de securitate au hărţuit practicanţii.

O ediţie din 14 februarie 1999 a US News & World Report a citat un oficial din Ministerul Sportului ce menţiona că fiecare practicant Falun Gong ajuta statul să economisească 1.000 de yuani pe an din cheltuielile pentru sănătate. Cu toate acestea, liderul Partidului Jiang Zemin, a luat peste noapte decizia de a eradica practica, deşi mulţi membri ai Biroului Politic cunoşteau cât de benefică este practica şi mulţi membri ai partidului făceau exerciţiile. La 20 iulie 1999, conducerea partidului comunist a lansat o campanie prelungită şi violentă al cărei scop declarat era acela de a "eradica" Falun Gong.

Biroul 610

Biroului 610, special creat pentru a persecuta practicanţii Falun Gong, i-au fost conoferite puteri nelimitate deasupra tuturor nivelelor administraţiei Partidului-stat, inclusiv a birourilor politice şi judiciare, mass-mediei, armatei şi poliţiei. Personalul de securitate a început să aresteze şi să reţină practicanţi în întreaga ţară.

Bătăile, detenţia în lagăre de muncă forţată, spălarea creierului şi tortura au intervenit în viaţa de zi cu zi a multor practicanţi Falun Gong. Metodele au inclus şocuri cu bastoane electrice de înaltă tensiune, privare de somn, înfometare, agresiune sexuală, avorturi forţate, injecţii cu droguri şi hrănire forţată.

Cele mai multe dintre abuzuri au avut loc în secret, în spatele uşilor închise, în centre de detenţie, lagăre de muncă şi camere de tortură în munţi. Partidul a făcut eforturi mari pentru a ascunde aceste atrocităţi de jurnalişti, cercetători, organizaţii de drepturile omului şi alţi cercetători independenţi.

Cetăţenii chinezi care încercau să investigheze abuzurile riscau să îşi piardă cariera, libertatea şi viaţa. Jurnaliştii străini puteau să-şi piardă permisele de muncă. Practicanţii Falun Gong care transmiteau informaţii pentru mass-media străină au fost închişi, torturaţi şi chiar ucişi. În octombrie 1999, liderii partidului au clasificat practica drept "un cult malefic", pentru a-şi justifica retroactiv interdicţia şi pentru a submina simpatia din Occident.

Liderul şi preşedintele Partidului Jiang Zemin se pare că a fost foarte "invidios" pe Falun Gong şi "obsedat" de eradicarea şcolii. Prin realizarea unei campanii naţionale, acesta a căutat să-şi consolideze puterea politică şi să elimine o mişcare percepută ca o ameninţare la adresa puterii sale.

De la început, practicanţii Falun Gong nu au avut nicio dorinţă de a se implica în politică şi nu au intenţionat niciodată să conteste Partidul. Chiar şi după aproape 14 de ani de persecuţie, singurul lor obiectiv politic este de a căuta în mod paşnic să pună capăt persecuţiei în China.

Falun Gong

Falun Gong (sau Falun Dafa) este o disciplină spirituală care urmăreşte elevarea caracterului moral şi îmbunătăţirea starii de sănătate. Aceasta conţine caracteristici ale sistemelor tradiţionale, precum budismul şi taoismul (daoism), combinate cu un set de exerciţii line. Principiile sale de bază sunt "Adevăr, Compasiune şi Toleranţă", care corespund multor credinţe.

În China, unde a fost pentru prima dată făcută cunoscută publicului în 1992, numărul practicanţilor Falun Gong a crescut timp de şapte ani atingând 70-100 de milioane de practicanţi după propria estimarea a guvernului. Falun Gong are un sistem de valori morale cu totul diferit de marxism-leninism. În plus, exerciţiile puteau fi realizate oriunde, în orice moment, individual sau în grupuri, în interior sau în aer liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii