Egipt: Mormintele faraonice, închise pentru turişti

Mormintele faraonice, vechi de milenii, care şi-au conservat până în zilele noastre culorile vii ale picturilor interioare, îşi vor închide porţile pentru turişti, ca să se evite deteriorarea lor din cauza vizitelor continue. Ca urmare, în viitor nu vor putea fi admirate decât copii ale acestora, transmite vineri EFE.

'Aceste morminte se vor distruge total în decurs de 200 de ani, din cauza respiraţiei turiştilor care le vizitează', a avertizat, în cadrul unui interviu, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, Zahi Hawass. În principal, sunt vizate mormintele regale din monumentalul oraş Luxor, aflat la circa 700 de kilometri sud de Cairo.

'Unica soluţie pentru a proteja antichităţile este să le închidem şi să realizăm replici ale acestora, care vor putea fi vizitate de turişti', a afirmat Hawass, al cărui departament controlează sectorul antichităţilor din ţară.

Celebrul mormânt al lui Tutankamon (1361-1352 î.e.n.), descoperit în 1922 de către arheologul britanic Howard Carter în Valea Regilor din Luxor, şi cunoscut a fi unicul găsit în stare intactă, va fi unul dintre cele care în curând îşi vor închide porţile pentru vizitatori.

În noul proiect vor fi incluse şi mormintele - deosebit de frumoase - ale lui Seti I, tatăl lui Ramses al II-lea, care a domnit între 1314 şi 1304 î.e.n, din Valea Regilor, şi al reginei Nefertari, soţia lui Ramses al II-lea, aflat în Valea Reginelor. De fapt, ambele morminte sunt deja închise.