Egiptul avertizează că militanţii islamişti vor să captureze câmpurile petrolifere libiene


Ministrul egiptean de externe, Sameh Shukri.
Ministrul egiptean de externe, Sameh Shukri. (Getty Images)

Egiptul avertizează că grupurile teroriste sunt foarte aproape de capturarea câmpurilor petrolifere ale Libiei. De asemenea, Ministerul egiptean de Externe a făcut apel pentru o extindere a campaniei conduse de Occident împotriva jihadiştilor ce luptă pentru Statul Islamic cu scopul de a elimina extremismul ce ameninţă Africa de Nord.

Cu ocazia unei vizite care a avut loc luni la Londra, Sameh Shukri, ministrul egiptean de Externe, a insista asupra unei noi abordări din partea Angliei şi a Occidentului faţă de violenţa islamistă din Egipt şi din ţările învecinate.

“Resursele naturale ale Libiei reprezintă o sursă imensă de bogăţie şi bani care va susţine activităţile teroriste nu doar acolo, ci şi în alte părţi ale lumii”, a precizat el.

Egiptul a susţinut guvernul libian împotriva miliţiilor islamiste care controlează acum majoritatea oraşelor mari ale Libiei şi mari porţiuni din teritoriul statului, deşi încă nu au capturat câmpurile petrolifere capabile să producă 2,7 milioane de barili pe zi.

Shukri l-a presat pe Philip Hammond, ministrul britanic de Externe, să intensifice cooperarea cu privire la “ameninţările comune pentru securitate” şi de asemenea s-a întâlnit în Camera Comunelor cu parlamentari din toate partidele.

După ce 33 de membri ai forţelor de securitate egiptene au fost ucişi săptămâna trecută într-o serie atacuri în peninsula Sinai, pentru care a fost învinuit grupul Ansar Bayt al-Maqdis, Hammond a promis că va intensifica relaţia de cooperare cu guvernul din Cairo.

Luptătorii islamişti se luptă cu forţele de securitate din Sinai de aproape un deceniu, dar violenţele au atins niveluri ridicate după ce armata l-a alungat de la putere pe Mohamed Morsi în iulie 2013, în mijlocul unor proteste masive care cereau demisia acestuia. Sinuciderile cu bombe şi asasinatele s-au răspândit de asemenea şi în alte părţi ale Egiptului, iar poliţiştii din Cairo şi Delta Nilului sunt deseori ţinte ale atacurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe