Egiptul reduce la tăcerea ONG-urile non-guvernamentale

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi.
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi. (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

Cu trei zile în urmă, preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, a anunţat că a depus la Consiliul Shura (care oficial este camera superioară a Parlamentului, de fapt, însuşi Parlamentul deoarece cealaltă cameră a fost dizolvată) o propunere de lege privind ONG-urile non-guvernamentale. Cea mai recentă versiune a textului disponibil, care emană un miros puternic de restaurare mubarakiană, datează din 18 mai a.c.

Ignorând preocupările şi recomandările exprimate de către Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, ONU şi ONG-uri internaţionale, textul care trebuie să fie examinat de către Consiliul Shura enumeră o serie de proceduri greoaie şi înşelătoare al căror scop pare clar: de a face viaţa dificilă, dacă nu imposibilă, tuturor celor care doresc să se ocupe de drepturile omului, sănătate, sărăcie, etc.

Proiectul de lege prevede obligaţia de a transmite cererea de înregistrare Ministerului Afacerilor Sociale, care îi poate pune o rezoluţie negativă. De asemenea, ONG-urile care încearcă să obţină donaţii şi împrumuturi din străinătate trebuie să ceară permisiunea unui Comitet de Coordonare a noii instituţii, care poate întârzia sau refuza primirea fondurilor. Unele ONG-uri înregistrate în mod legal la Ministerul Afacerilor Sociale au aşteptat până la 16 luni pentru a obţine permisiunea de a-şi primi fondurile.

În fiecare an, ONG-urile vor trebui să furnizeze o gamă întreagă de informaţii (bugete şi sursele de finanţare, rapoartele de activitate, decizii), unui organism numit Uniunea Regională (legea îl defineşte ca o entitate creată în mod "voluntar" de către ONG-uri), precum şi Ministerului Afacerilor Sociale. Procurorii vor putea aduce în faţa unui tribunal orice decizie a ONG-urilor.

Articolul 16 autorizează orice asociaţie, organizaţie sau individ de a accesa, pe baza unei simple cereri la Ministerul Afacerilor Sociale, datele şi informaţiile cuprinse în dosarele ONG-urilor: un articol care pare scris special pentru a permite securităţii statului de a controla ONG-urile şi personalul lor.

Cu toţi factorii economici, sociali şi politici cu care se confrunta Egiptul, ar putea părea de neînţeles de ce de un an şi jumătate - de când a inceput seria raidurilor fără precedent împotriva ONG-urilor - prioritatea sau mai bine spus inamicul nr. 1 al autorităţilor egiptene au devenit ONG-urile.

Motivaţia poate fi găsită în activitatea grupurilor independente egiptene ale societăţii civile, care se află în prima linie a denunţarii încălcărilor drepturilor omului, pentru promovarea respectului şi toleranţa, dialogul interreligios şi egalitatea între bărbaţi şi femei.

În timp ce Consiliul Shura decide cum să reducă la tăcerea ONG-urile, pe 4 iunie se aşteptă sentinţa împotriva celor 43 de membri ai personalului unor ONG-uri internaţionale, acuzate de a fi obţinut fonduri din străinătate fără permisiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe