El Chapo, condamnat la închisoare pe viaţă, plus 30 de ani

Traficantul mexican al drogurilor Joaquin “El Chapo” Guzman
Traficantul mexican al drogurilor Joaquin “El Chapo” Guzman (Alfredo Estrella/AFP/Getty Images)

Regele mexican al drogurilor Joaquin “El Chapo” Guzman a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi, pe lângă această sentinţă, instanţa i-a mai adăugat 30 de ani de închisoare. El Chapo a fost găsit vinovat pentru trafic de droguri, potrivit Euronews.

El Chapo, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la începutul acestui an pentru 10 capete de acuzare, inclusiv distribuire internaţională de heroină şi cocaină, utilizare de arme de foc şi spălare de bani.

Mexicanul a fost găsit vinovat de introducerea ilegală a câtorva tone de cocaină, heroină şi marijuana şi de implicare în mai multe conspiraţii pentru crimă în poziţia de lider al Cartelului Sinaloa, cunoscut mult timp ca fiind cea mai mare şi mai violentă organizaţie de trafic de droguri din Mexic.

Guzman, a cărui poreclă înseamnă “piticul”, şi-a creat o reputaţie de Robin Hood care l-a transformat într-un erou folcloric pentru mulţi din statul său natal Sinaloa, unde s-a născut într-un sat sărac de munte.

Înainte să fie capturat în 2016, Guzman a scăpat de două ori din închisori cu securitate maximă în Mexic. El a fost extrădat în SUA în ianuarie 2017 pentru a fi judecat.

De atunci, a fost ţinut în izolare la Centrul Corecţional Metropolitan, o fortăreaţă similară cu o închisoare în Manhattan, New York City.

Judecătorul districtual american Brian Cogan a respins luna trecută cererea lui Guzman de a face exerciţii fizice pe acoperişul închisorii, după ce procurorii au declarat că există riscul de a evada.