Electricitatea poate fi obţinută din ... plante?

.
. (Facebook, Liviu Ungureanu)

Există multe modalităţi de a obţine energie electrică, iar cercetătorii olandezi au demonstrat încă o dată acest lucru, creând primul acumulator din lume pe bază de plante vii. O asemenea baterie este capabilă să alimenteze cu electricitate sute de becuri amplasate pe marginea drumurilor.

Lansând proiectul ”Starry Sky”, compania olandeză Plant-e a reuşit să-şi atingă principalul scop, acela de a obţine energie electrică fără să afecteze plantele. Noua invenţie permite alimentarea cu "energie electrică ecologică" a circa 300 de lămpi stradale.

Mecanismul creat de cercetători funcţionează astfel: plantele sunt crescute în recipiente de plastic, care sunt interconectate prin cabluri. În urma procesului de fotosinteză, în prezenţa luminii, folosind dioxidul de carbon şi apa, plantele formează substanţe organice (amidon sau zaharuri). O parte din zaharuri sunt folosite de plante pentru nutriţie şi creştere, iar cealaltă parte se elimină prin rădăcini în sol. În timpul descompunerii acestor substanţe de către bacteriile din sol, sunt eliberaţi protoni şi electroni. Electronii liberi sunt colectaţi de către electrozi speciali de carbon şi înmagazinaţi în baterii speciale.

Câtă energie ecologică poate fi obţinută cu ajutorul acestei tehnologii? Potrivit cercetătorilor, 1 metru pătrat de teren cu iarbă poate "produce" 28 kw/h pe an. Desigur, este puţin pentru asigurarea cu energie electrică a unei case de locuit, dar suficient pentru iluminări adiţionale, după cum au arătat rezultatele proiectului "Starry Sky”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.