Elena Robu: În Moldova şi Pomul de Crăciun a devenit un instrument politic

Silvia Radu ar fi procurat din banii personali un brad crescut în curtea unei foste grădiniţe din Chişinău defrişându-l în mod samovolnic, fără autorizaţie şi cu grave prejudicii aduse mediului, afirmă liberalul Valeriu Munteanu.
Pomul de Crăciun adus din Ucraina şi instalat în PMAN din Chişinău
Pomul de Crăciun adus din Ucraina şi instalat în PMAN din Chişinău (facebook.com/vitalie călugăreanu)

Jurnalista Elena Robu constată că în Republica Moldova instalarea Pomului de Crăciun în centrul Capitalei a devenit de ani buni un instrument politic, de parcă toate voturile în alegeri ar fi oferite pentru imensitatea unui pom de Crăciun. Mai mult, aceasta susţine că toate problemele apărute în ultimele zile puteau fi rezolvate imediat dacă municipalitatea ar fi renunţat la brazii naturali şi ar fi instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) un brad artificial, aşa cum se întâmplă în majoritatea oraşelor europene. Mai ecologic şi mai puţin costisitor.

”Într-o ţară în care copiii merg desculţi pe timp de iarnă pentru că nu au cu ce se încălţa, unde mii de bătrâni aşteaptă înfriguraţi o bucată de pâine, unde zeci de mii de copii cresc departe de părinţii plecaţi peste hotare să le asigure existenţa şi studiile, unde corupţia atinge cote de nedescris, ”vânzoleala” în jurul unui brad de Crăciun este de-a dreptul ridicolă şi fără sens”, scrie jurnalista într-un editorial pe blogul său sugerând noului primar interimar ”neales de chişinăueni” să folosească banii destinaţi procurării brazilor pentru a ajuta copiii care nu au ce mânca în viaţa de zi cu zi.

Silvia Radu a promis că în acest an va impresiona locuitorii Capitalei cu cel mai înalt şi frumos brad de Crăciun, însă ajuns în PMAN pomul adus din Munţii Carpaţi s-a dovedit a fi grav deteriorat. Poze cu Pomul de Crăciun înalt şi fără ramuri au fost imediat distribuite de internauţi pe reţelele de socializare reuşind să stârnească un val de reacţii negative, glume şi comentarii ironice. Între timp, primarul interimar al Capitalei ar fi cumpărat din bani proprii un alt pom, iar cel adus din Ucraina până duminică seara a fost scos.

”Unii foarte tare îşi doresc ca locuitorii Chişinăului să nu aibă brad de Crăciun anul acesta, dar eu foarte tare îmi doresc ca bradul să fie şi va fi unul frumos, chiar dacă mai întârziem câteva zile. Iar ca să elimin orice noi posibile riscuri, voi cumpăra personal acest brad, din bani proprii, îl voi dona municipalităţii ca un cadou din partea mea pentru locuitorii Chişinăului”, a comentat situaţia edilul interimar al Capitalei, precizând că cei care au greşit sau au distrus în mod intenţionat bradul adus din Ucraina, vor suporta consecinţele.

În context, vicepreşedintele PL şi fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu notează că Silvia Radu i-ar acuza pe liberali, chiar dacă nu le pronunţă numele, că ar fi cei care au obstrucţionat procesul de aducere a bradului "fermecat" din Ucraina. ”După zeci de mii de lei din bani publici cheltuiţi pentru această goană după exuberanţă, primăriţa impostoare a decis să instaleze totuşi bradul propus de cei de la spaţii verzi încă acum o lună şi "cumpărat" azi de Silvia Radu din curtea unei foste grădiniţe. Evident, în mod samavolnic, fără autorizaţie de defrişare, cu grave abateri de la lege şi cu grave prejudicii aduse mediului.”

Deputata PLDM, Maria Ciobanu concluzionează că autointitulata şefă Silvia Radu a dat-o rău în bară. ”Să faci atâta tam-tam în legătură cu pomul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, promiţând chişinăuienilor că vei aduce unul cum nu s-a mai văzut, ca până la urmă el să semene cu o găină, penită de vie... Jalnică privelişte! Este dat în căutare internaţională cel care i-a penit bradul Silviei Radu! Recompensă: miliardul furat!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe